Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Indyk curry z ananasem i ryżem

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

filet z indyka 300 g
ananas w puszce 0,5 puszki
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
chili Prymat 1 szczypta
kukurydza konserwowa 3 łyżki
mąka 1 łyżka
cebula czerwona 1 szt
olej 2 łyżki

ryż

ryż basmati 100 g
masło klarowane 1 łyżka
Sól morska ziołowa Prymat w młynku 1 szczypta
kurkuma 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Indyk curry z ananasem i ryżem

Mięso pokroić w kostkę, trochę posolić, mocno doprawić curry, odstawić na 30 minut. Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso, smażyć na złoty kolor z każdej strony, dodać pokrojoną w piórka cebulę, chwilę smażyć razem, dodać pokrojone w kostkę ananasy, kukurydzę, zalać sokiem, zagotować, przykryć i dusić ok 10 minut. Dodać paprykę słodką i chili, wymieszać. Mąkę rozmieszać z odrobiną wody, zagęścić sos.
Masło rozpuścić w rondelku, dodać ryż, smażyć ciągle mieszając, aż każde ziarenko będzie obtoczone w maśle. Zalać osolonym wrzątkiem (proporcje ryżu do wody 1:2-2,5), ugotować na małym ogniu aż ryż wchłonie wodę. Podawać z mięsem w sosie curry.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 17.12.2016 21:57
smaczny obiadek
IKrakowianka 01.07.2016 21:54
smacznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak