Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Indyjski ser paneer

2.0
(5)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Odkąd spróbowałam tego sera jest numerem 1 w naszym domu. Taki ser można przygotować również jako danie na pyszną kolację.

Składniki:

Na ser

mleko 3 litry
ocet spirytusowy 2 łyżki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Porada

Sól można dodać do gotującego się mleka. Z 1l mleka wychodzi około 100g sera. Mleko musi być od rolnika ewentualnie z butelki, takie z kartonu się nie nadaje. Zamiast octu można też dodać 6 łyżek cytryny.

Przepis i sposób przygotowania na: Indyjski ser paneer

Mleko wlać do garnka i zagotować. Gdy mleko się zagotowało dodajemy ocet i mieszamy (zrobią nam się skrzepy) wyłączyć gaz ciągle mieszając.

Na sito układam gazę i przelewamy zawartość garnka na sito. Pozostawić do odsączenia, po czym przekładamy do pojemnika najlepiej z otworami (kto nie posiada pozostawia na sicie).

Płuczemy zimną wodą około 2-3 min (w ten sposób pozbywamy się octu). Po tej czynności przykrywamy pudełko, w którym znajduje się ser i kładziemy najlepiej butelkę z wodą (jeśli zostawiliśmy ser w sicie to dociskamy talerzykiem i kładziemy na to miskę z wodą).

Pamiętajmy jednak o tym, że na każde 100g sera przypada 1l wody. Odkładamy na pół godziny. Po tym czasie wkładamy ser na 15-30 min do lodówki. Przed podaniem posypujemy solą i pieprzem najlepiej grubo mielonym.

SMACZNEGO

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak