Przepis i sposób przygotowania na: Indyjski Obiad - Flaga Indii
3 papryki (kolorowe)
1 duży ananas
1 bakłażan
1 cukinia
1 duża cebula czosnkowa
3 duże ząbki czosnku
1 łyżka świeżo zmielonej mieszanki garam masala (seria z Lidla deLuxe)
1 puszka pomidorów
1/2 puszki czerwonej fasolki
100 ml soku z pomidorów z odrobiną tabasco
3 łyżki oliwy z oliwek
1 płaska łyżka uniwersalnej przyprawy do potraw
pieprz świeżo mielony
1 czubata łyżka świeżo utartego imbiru
Warzywa i owoce dokładnie myjemy.
Potrzebna nam będzie głęboka patelnia, taka którą później bez problemu wsadzimy do piekarnika.
Warzywa kroimy w kostkę (papryka, cukinia, bakłażan), ananasa również w kostkę, cebulę w piórka, czosnek siekamy bardzo drobno. Na rozgrzaną patelnie wlewamy oliwę. Następnie wrzucamy cukinię i bakłażana, po chwili paprykę. Zakrywamy patelnię, czekamy aż warzywa puszczą sok. Dorzucamy ananasa, imbir, cebulę, fasolkę, sok z pomidorów, pomidory z puszki. Mieszamy co chwilę ale ciągle zakrywamy zawartość patelni. Dusimy tak z 30-40 minut. Doprawiamy masalą, pieprzem, przyprawą i czosnkiem. Mieszamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni góra i dół. Pieczemy około 15 minut.
Ja dodałam także odrobinę pieprzu cayenne.
Przygotowanie pulpetów:
*Składniki na kotlety:
500 g mięsa mielonego z indyka
1 garść szpinaku ( drobno posiekana)
1 garść rukoli (drobno posiekana)
2 jajka
3 łyżki bułki tartej
1 czubata łyżka curry
3 ząbki czosnku (przez praskę)
świeżo mielony pieprz
szczypta suszonego chilli
nadzienie:
ser kozi
Do dużej miski przekładamy mięso i dodajemy wszystkie składniki. Mieszamy je dokładnie ze sobą. Formujemy kulki jak na kotlety czy też pulpety. Palcem robimy otwór i wsadzamy ser kozi.
Kotlety smażymy na oliwie.