Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Indyjski Obiad - Flaga Indii

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ananas świeży 1 sztuka
bakłażan 1 sztuka
cukinia 1 sztuka
cebula biała 1 sztuka
czosne\\ 3 ząbki
Przyprawa garam masala orientalna Prymat 1 łyżka
pomidory krojone z puszki 1 opakowanie
fasolka czerwona 1/2 opakowanie
sok pomidorowy 100 ml
oliwa 3 łyżki
przyprawa do potraw Kucharek 1 łyżka
imbir starty 1 łyżka
ser kozi 150 g
jajko 2 sztuki
mięso mielone 500 g
rukola 100 g
szpinak świeży 100 g
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
sól do smaku
papryka zielona 3 sztuk
papryka żółta 3 sztuk
papryka czerwona 3 sztuk
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Indyjski Obiad - Flaga Indii

Przygotowanie sosu:
3 papryki (kolorowe)
1 duży ananas
1 bakłażan
1 cukinia
1 duża cebula czosnkowa
3 duże ząbki czosnku
1 łyżka świeżo zmielonej mieszanki garam masala (seria z Lidla deLuxe)
1 puszka pomidorów
1/2 puszki czerwonej fasolki
100 ml soku z pomidorów z odrobiną tabasco
3 łyżki oliwy z oliwek
1 płaska łyżka uniwersalnej przyprawy do potraw
pieprz świeżo mielony
1 czubata łyżka świeżo utartego imbiru

Warzywa i owoce dokładnie myjemy.
Potrzebna nam będzie głęboka patelnia, taka którą później bez problemu wsadzimy do piekarnika.
Warzywa kroimy w kostkę (papryka, cukinia, bakłażan), ananasa również w kostkę, cebulę w piórka, czosnek siekamy bardzo drobno. Na rozgrzaną patelnie wlewamy oliwę. Następnie wrzucamy cukinię i bakłażana, po chwili paprykę. Zakrywamy patelnię, czekamy aż warzywa puszczą sok. Dorzucamy ananasa, imbir, cebulę, fasolkę, sok z pomidorów, pomidory z puszki. Mieszamy co chwilę ale ciągle zakrywamy zawartość patelni. Dusimy tak z 30-40 minut. Doprawiamy masalą, pieprzem, przyprawą i czosnkiem. Mieszamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni góra i dół. Pieczemy około 15 minut.
Ja dodałam także odrobinę pieprzu cayenne.

Przygotowanie pulpetów:
*Składniki na kotlety:

500 g mięsa mielonego z indyka
1 garść szpinaku ( drobno posiekana)
1 garść rukoli (drobno posiekana)
2 jajka
3 łyżki bułki tartej
1 czubata łyżka curry
3 ząbki czosnku (przez praskę)
świeżo mielony pieprz
szczypta suszonego chilli


nadzienie:

ser kozi

Do dużej miski przekładamy mięso i dodajemy wszystkie składniki. Mieszamy je dokładnie ze sobą. Formujemy kulki jak na kotlety czy też pulpety. Palcem robimy otwór i wsadzamy ser kozi.
Kotlety smażymy na oliwie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak