Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Indyjska zupa z soczewicy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 2 sztuki
świeży obrany pomidor 3 sztuki
czosnek 4 ząbki
masło 2 łyżki
Kminek mielony Prymat 1 łyżeczka
starta gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
sok z cytryny 1 łyżka
sól - -
bulion drobiowy 1 litr
Pieprz czarny mielony Prymat - -
soczewica czerwona 40 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Indyjska zupa z soczewicy

Umytą soczewicę, pomidory i 1 pokrojoną cebulę zalać bulionem i gotować na malym ogniu 1 godz. Następnie zdjąć z ognia, lekko przestudzić i zmiksować lub przetrzeć przez sito. Pozostałą cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle, dodać pieprz, kminek, gałkę, zmiażdżony czosnek oraz sok z cytryny, dodać do zupy i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z bułką lub grzankami z bułki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 01.11.2013 14:01
zupa fajna, ale zamiast tradycyjnego polskiego kminku dodałabym tu kumin, czyli kmin rzymski, co jakoś znacznie lepiej komponuje mi się z kuchnią indyjską ;)
Niunia 03.03.2012 21:05
nawe nawet
szajba2 15.01.2011 12:59
to nie dla mnie
Babciagramolka 22.12.2010 08:05
Lubię soczewicę więc ten przepis to coś dla mnie
Barbara55 28.08.2010 12:10
raczej nie spróbuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak