Indyjska zupa z soczewicy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    2 sztuki
  • świeży obrany pomidor

    3 sztuki
  • czosnek

    4 ząbki
  • masło

    2 łyżki
  • Kminek mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • starta gałka muszkatołowa

    1/2 łyżeczki
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • sól

    - -
  • bulion drobiowy

    1 litr
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    - -
  • soczewica czerwona

    40 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umytą soczewicę, pomidory i 1 pokrojoną cebulę zalać bulionem i gotować na malym ogniu 1 godz. Następnie zdjąć z ognia, lekko przestudzić i zmiksować lub przetrzeć przez sito. Pozostałą cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle, dodać pieprz, kminek, gałkę, zmiażdżony czosnek oraz sok z cytryny, dodać do zupy i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z bułką lub grzankami z bułki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 01.11.2013 14:01
zupa fajna, ale zamiast tradycyjnego polskiego kminku dodałabym tu kumin, czyli kmin rzymski, co jakoś znacznie lepiej komponuje mi się z kuchnią indyjską ;)
Niunia 03.03.2012 21:05
nawe nawet
szajba2 15.01.2011 12:59
to nie dla mnie
Babciagramolka 22.12.2010 08:05
Lubię soczewicę więc ten przepis to coś dla mnie
Barbara55 28.08.2010 12:10
raczej nie spróbuję

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat