Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Indyczy wieniec a'la kulebiak

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pierś z indyka 500 g
orzechy włoskie 200 g
buraki 2 szt
ząbek czosnku
sól
pieprz
jajko
olej
Na ciasto:
mąki pełnoziarnistej orkiszowe 250 g
drożdże 12 g
cukru łyżeczka
soli 0,5 łyżeczki
mleko 125 ml
jajko
roztopione masło 30 g

Przepis i sposób przygotowania na: Indyczy wieniec a'la kulebiak

Kroki postępowania

1
Ciasto:
Przygotowujemy zaczyn- drożdże rozpuszczamy w cukrze, zalewamy lekko podgrzanym (ciepłym, ale nie za gorącym) mlekiem- mleko dodajemy stopniowo naprzemiennie z 50 g mąki. Całość dobrze mieszamy, aby nie było grudek. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na 20 minut, żeby zaczyn popracował. W dużej misce wysypujemy resztę mąki, dodajemy sól, jajko, stopiony tłuszcz oraz zaczyn. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia- ciasto musi podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto jest gotowe do dalszych działań- np. z indyczym kulebiakiem.
Krok 1 - Indyczy wieniec a'la kulebiak foto
2
Pierś z indyka porcjujemy na mniejsze i cieńsze kawałki.
Krok 2 - Indyczy wieniec a'la kulebiak foto
3
Przygotowujemy marynatę- orzechy włoskie prażymy na patelni, siekamy i przekładamy do dużego pojemnika. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zalewy oliwą. Każdy kawałek indyka solimy i pieprzymy. Przekładamy do marynaty- zostawiamy na noc w lodówce.
Krok 3 - Indyczy wieniec a'la kulebiak foto
4
Ciasto drożdżowe cienko wałkujemy na kształt prostokąta. Wzdłuż dłuższego boku wykładamy indyka wraz z orzechami z oliwy.
Krok 4 - Indyczy wieniec a'la kulebiak foto
5
Ciasto zawijamy i zamykamy- staramy się by zawinięcie znalazło się na dole. Z tak przygotowanej rolady formujemy wieniec. Z resztek ciasta wykrawamy ozdobne ciasteczka, które przyklejamy za pomocą rozbełtanego jajka do ciasta.
Krok 5 - Indyczy wieniec a'la kulebiak foto
6
Tak przygotowany wieniec odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Kulebiak pieczemy ok. 40- 45 minut, temp. 180 stopni, termoobieg.
Krok 6 - Indyczy wieniec a'la kulebiak foto
7
Kulebiak podajemy z buraczkowymi frytkami. Buraki gotujemy al dente. Obieramy i wykrawamy frytki. Wykładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Skrapiamy olejem, solimy i zapiekamy ok. 20 minut, 180 stopni, termoobieg.
Krok 7 - Indyczy wieniec a'la kulebiak foto
8
Smacznego!
Krok 8 - Indyczy wieniec a'la kulebiak foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 18.01.2017 20:14
smaczny i ladny
Iwona32 08.11.2013 15:09
fajny ciekawy pomysł
mariel78 19.10.2013 18:03
rewelacja muszę spróbować
Magula 19.10.2013 18:00
Super pomysł i wykoannie
wyattearp 19.10.2013 16:58
wygląda przepysznie
Olga_SK 19.10.2013 16:27
Pięknie wygląda! :)
KasiaK90 19.10.2013 16:09
świetny! zjadłabym kawałeczek
Dorota76 19.10.2013 14:14
super wygląda rewelacja
2milutka 19.10.2013 14:11
super pomysł:)
Izabela9 19.10.2013 13:47
Super pomysł.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak