Indycze pulpety w białym barszczu

Indycze pulpety w białym barszczu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

pulpety

  • mięso mielone indycze

    600 g
  • wątróbka drobiowa

    240 g(oczyszczona)
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżka
  • estragon

    1,5 łyżki
  • Pieprz biały mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • kasza manna

    2 łyżki
  • mleko

    30-40 ml
  • natka pietruszki

    3/4 pętka
  • mąka pszenna

    do obtoczenia

barszcz

  • woda

    ok.1-1,5 litra
  • śmietana 18 proc

    200 ml
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • sok z cytryny

    ile zabierze
  • mąka

    1-2 łyżki
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżka
  • ziele angielskie

    2 sztuki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuki
  • sól do smaku

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Indycze pulpety w białym barszczu

Kroki postępowania

Krok 1 - Indycze pulpety w białym barszczu  foto
Wątróbkę przesmażamy na odrobinie smalcu, potem oprószamy solą i pieprzem. Gdy lekko odpocznie kroimy na mniejsze kawałki.
Kaszę manną zalewamy letnim mlekiem, gdy lekko napęcznieje dodajemy do zmielonego mięsa. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, estragonem i majerankiem i mieszamy. Następnie dodajemy kawałki wątróbki i natkę pietruszki. Wszystko delikatnie łączymy.
Krok 2 - Indycze pulpety w białym barszczu  foto
Z tak przygotowanego mięsa, wilgotnymi dłońmi formujemy pulpety. Blat posypujemy mąką i obtaczamy w niej przygotowane mięso.
Krok 3 - Indycze pulpety w białym barszczu  foto
Gotujemy wodę z czosnkiem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Pulpety wkładamy do wrzącej lekko osolonej wody i od momentu wypłynięcia gotujemy ok. 10 minut.
Wtedy wyjmujemy pulpety i przykrywamy folią.
Śmietanę mieszamy z mąką, hartujemy odrobiną wody z pulpetów i przelewamy do saganka w którym gotowało się mięso. Barszczyk doprawiamy i zalewamy nim pulpety.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

paniusiaewa 12.03.2017 13:02
Moja droga to co pokazujesz, to istny przepis mojej babci. Pozdrawiam.
Ela15 01.12.2016 16:02
pyszne pulpety
RenataZ-et 26.11.2016 09:33
smaczna propozycja
MAR3STA 25.11.2016 22:09
smacznie doprawione

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat