Ewa

Indycze kokilki z sosem estragonowo-cebulowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z indyka

    mała
  • buraki

    3 szt
  • orzechy włoskie

    200 g
  • cebula

    3 duże
  • masło

    2 łyżki
  • sól

  • pieprz

  • sok z cytryny

  • olej

  • jajko

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 łyżka
  • estragon

    0,5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Indycze kokilki z sosem estragonowo-cebulowym foto
Orzechy podprażamy na suchej patelni.Pierś z indyka rozcinamy na trzy duże, cienkie płaty. Każdy przykrywamy folią i tłuczemy na cienkiego kotleta.
Krok 2 - Indycze kokilki z sosem estragonowo-cebulowym foto
Skrapiamy z obu stron olejem, doprawiamy solą i pieprzem. Grillujemy na mocno rozgrzanej grillowej patelni po minucie z każdej strony.
Krok 3 - Indycze kokilki z sosem estragonowo-cebulowym foto
Kokilki smarujemy masłem i obsypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
Krok 4 - Indycze kokilki z sosem estragonowo-cebulowym foto
Przygotowujemy farsz- buraczki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jedną małą cebulkę kroimy w piórka. Podsmażamy na odrobinie oleju razem z buraczkami. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodajemy posiekane orzechy włoskie. Do przestudzonego farszu buraczano-orzechowego dodajemy bułkę tartą i jajko. Dobrze wyrabiamy ręką
Krok 5 - Indycze kokilki z sosem estragonowo-cebulowym foto
Mięsem indyczym wykładamy dokładnie każdą kokilę.
Krok 6 - Indycze kokilki z sosem estragonowo-cebulowym foto
Do środka wykładamy buraczany farsz. Kokilki zamykamy za pomocą "wystającej" części mięsa indyczego. Dokładnie dociskamy. Tak przygotowane kilki skrapiamy odrobiną oleju rzepakowego. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, termoobieg, ok. 15-20 minut.
Krok 7 - Indycze kokilki z sosem estragonowo-cebulowym foto
Przez ten czas przygotowujemy sos estragonowo- cebulowy. 2 duże cebule drobno siekamy i podsmażamy na jednej dużej łyżce masła. Zalewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości. Blendujemy na gładki krem, sos możemy rozrzedzić odrobiną wody. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i estragonem.
Krok 8 - Indycze kokilki z sosem estragonowo-cebulowym foto
Kokilki wyjmujemy z piekarnika, po ok. 5 minutach wyjmujemy na talerz. Ozdabiamy bazylią i orzechami włoskimi. Podajemy z sosem. Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewa 14.10.2013 06:15
Dziękuję, mięsko jest naprawdę bardzo soczyste :)
elka72 13.10.2013 17:30
Wyglądają zachęcająco:)
w mojej kuchni 13.10.2013 15:51
apetycznie sie prezentuje

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat