Indycze klopsiki duszone w młodej kapuście

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Klopsiki z indyka podaję je z ziemniakami lub pieczywem. Każdemu będą smakować.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Klopsy:

  • mięso mielone indycze

    300 gramów
  • jajko

    1 sztuka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    3 łyżki
  • cebula

    1 sztuka
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • olej

    100 mililitrów

Kapusta:

  • młoda kapusta

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • koperek

    1 pęczek
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuki
  • ziele angielskie

    4 ziarna
  • kminek

    1 łyżeczka
  • masło

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • oliwa

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Klopsy: Do mięsa mielonego dodaj pokrojoną w małą kostkę cebulę, jajko, bułkę tartą oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie połącz wszystkie składniki. Z masy mięsnej uformuj małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Klopsiki smaż na rumiano na oleju.

2. Kapusta: Kapustę drobno pokrój. Przełóż do garnka, zalej wodą i posól. Gotuj około 5 minut. Wodę odcedź. Na dno garnka z kapustą wrzuć masło. Dodaj posiekany koperek, liście laurowe, ziele angielskie oraz kminek. Kapustę wymieszaj i smaż około 10 minut.

3. Do kapusty dodaj usmażone klopsy. Wlej odrobinę wody. Delikatnie wymieszaj i wszystko razem duś około 10 minut. Potrawę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat