Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Indycze klopsiki duszone w młodej kapuście

5.0
(28)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Klopsiki z indyka podaję je z ziemniakami lub pieczywem. Każdemu będą smakować.

Składniki:

Klopsy:

mięso mielone indycze 300 gramów
jajko 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
cebula 1 sztuka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
olej 100 mililitrów

Kapusta:

młoda kapusta 1 sztuka
cebula 1 sztuka
koperek 1 pęczek
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 4 ziarna
kminek 1 łyżeczka
masło 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
oliwa 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Indycze klopsiki duszone w młodej kapuście

1. Klopsy: Do mięsa mielonego dodaj pokrojoną w małą kostkę cebulę, jajko, bułkę tartą oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie połącz wszystkie składniki. Z masy mięsnej uformuj małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Klopsiki smaż na rumiano na oleju.

2. Kapusta: Kapustę drobno pokrój. Przełóż do garnka, zalej wodą i posól. Gotuj około 5 minut. Wodę odcedź. Na dno garnka z kapustą wrzuć masło. Dodaj posiekany koperek, liście laurowe, ziele angielskie oraz kminek. Kapustę wymieszaj i smaż około 10 minut.

3. Do kapusty dodaj usmażone klopsy. Wlej odrobinę wody. Delikatnie wymieszaj i wszystko razem duś około 10 minut. Potrawę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak