Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Indycze burgery z suszonymi pomidorami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

mięso mielone indycze 250 g
cebula 1 szt
przyprawy węgierska 1 łyżeczka
suszone pomidory 3 szt
Bazylia suszona Prymat 0,5 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 0,5 łyżeczki
jajko 1 szt
kajzerka namoczona w mleku 1 szt
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
olej o smaku pomidora, bazylii i czosnku

Sos

majonez 1 łyżka
śmietana 18 proc 1,5 łyżki
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 0,5 łyżeczki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Indycze burgery z suszonymi pomidorami

Cebulę oraz suszone pomidory kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Łączymy je z mięsem. Do mięsa dokładamy również odciśniętą kajzerkę, wbijamy jajko i dodajemy przyprawy – węgierską, bazylię i ostra paprykę, sól i pieprz. Całość dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Mięsną masę dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy płaskiego, dość dużego burgera. Rozgrzewamy patelnię grillową, smarujemy ją olejem o smaku pomidora, bazylii i czosnku. Grillujemy burgery na wolnym ogniu przez 15 minut. Co jakiś czas odwracamy. Do burgerów idealnie pasuje sos z majonezu, śmietany z dodatkiem soli, pieprzu i wędzonej papryki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maridka19 27.03.2016 08:57
Super pomysł :)
Alex_M 26.03.2016 12:38
smaczne kotleciki ;)
Mniam 26.03.2016 11:37
Takie mięsko to ja bardzo lubię.
VioletoweKucharzenie 26.03.2016 10:50
Burgery są rewelacyjne. Delikatne indycze mięso z wyrazistymi przyprawami i suszonym pomidorami smakuje idealnie. Polecam z sosem z dodatkiem wędzonej papryki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak