Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ziemniaki:
-
ziemniaki
4 sztuki -
masło
1 kostka -
czosnek
1 ząbek -
filety anchois
2 sztuki -
kapary całe Smak
1 łyżka -
natka pietruszki
1 łyżka -
szczypiorek
1 łyżka
Sos (wersja fit, zamiast masła):
-
serek homogenizowany naturalny
4 łyżki -
czosnek
2 ząbki -
szczypiorek
2 łyżki -
ogórek zielony
1 sztuka -
rzodkiewki
4 sztuki
Do smaku:
-
sól
-
pieprz
Przepis i sposób przygotowania Imprezowe grule z masłem kaparowym
Wybierz 4 duże ziemniaki.
Umyte i osuszone ziemniaki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy minimum godzinę (do miękkości), w piekarniku nagrzanym do 180°C w zależności od wielkości ziemniaków.
Szczypiorek siekamy. Ogórek i rzodkiewki ścieramy na tarce, odsączamy z wody. Wszystkie składniki sosu mieszamy, doprawiamy do smaku i schładzamy.
Bardzo drobno siekamy szczypiorek i anchois. Masło łączymy ze wszystkimi dodatkami i doprawiamy do smaku, schładzamy, ale nie za bardzo, aby było kremowe.
Upieczone ziemniaki rozkrawamy na środku, lekko naciskamy i podajemy z masłem lub sosem.
Komentarze (0)