Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Imprezowe grule z masłem kaparowym

5.0
(25)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Pieczone grule z masłem kaparowym - tym daniem zaskoczycie swoich gości. Niby wszyscy je znają, ale rzadko pojawia się na naszych imprezach...A szkoda, bo są pyszne! A dla tych, którzy nie chcą jeść masła, znajdzie się przepis na pyszny sos na bazie serka homogenizowanego :)

 

Składniki:

Ziemniaki:

ziemniaki 4 sztuki
masło 1 kostka
czosnek 1 ząbek
filety anchois 2 sztuki
kapary całe Smak 1 łyżka
natka pietruszki 1 łyżka
szczypiorek 1 łyżka

Sos (wersja fit, zamiast masła):

serek homogenizowany naturalny 4 łyżki
czosnek 2 ząbki
szczypiorek 2 łyżki
ogórek zielony 1 sztuka
rzodkiewki 4 sztuki

Do smaku:

sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Imprezowe grule z masłem kaparowym

Wybierz 4 duże ziemniaki.

Umyte i osuszone ziemniaki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy minimum godzinę (do miękkości), w piekarniku nagrzanym do 180°C w zależności od wielkości ziemniaków.

Szczypiorek siekamy. Ogórek i rzodkiewki ścieramy na tarce, odsączamy z wody. Wszystkie składniki sosu mieszamy, doprawiamy do smaku i schładzamy.

Bardzo drobno siekamy szczypiorek i anchois. Masło łączymy ze wszystkimi dodatkami i doprawiamy do smaku, schładzamy, ale nie za bardzo, aby było kremowe.

Upieczone ziemniaki rozkrawamy na środku, lekko naciskamy i podajemy z masłem lub sosem. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak