Imprezowe grule z masłem kaparowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Pieczone grule z masłem kaparowym - tym daniem zaskoczycie swoich gości. Niby wszyscy je znają, ale rzadko pojawia się na naszych imprezach...A szkoda, bo są pyszne! A dla tych, którzy nie chcą jeść masła, znajdzie się przepis na pyszny sos na bazie serka homogenizowanego :)

 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ziemniaki:

  • ziemniaki

    4 sztuki
  • masło

    1 kostka
  • czosnek

    1 ząbek
  • filety anchois

    2 sztuki
  • kapary całe Smak

    1 łyżka
  • natka pietruszki

    1 łyżka
  • szczypiorek

    1 łyżka

Sos (wersja fit, zamiast masła):

  • serek homogenizowany naturalny

    4 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki
  • szczypiorek

    2 łyżki
  • ogórek zielony

    1 sztuka
  • rzodkiewki

    4 sztuki

Do smaku:

  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wybierz 4 duże ziemniaki.

Umyte i osuszone ziemniaki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy minimum godzinę (do miękkości), w piekarniku nagrzanym do 180°C w zależności od wielkości ziemniaków.

Szczypiorek siekamy. Ogórek i rzodkiewki ścieramy na tarce, odsączamy z wody. Wszystkie składniki sosu mieszamy, doprawiamy do smaku i schładzamy.

Bardzo drobno siekamy szczypiorek i anchois. Masło łączymy ze wszystkimi dodatkami i doprawiamy do smaku, schładzamy, ale nie za bardzo, aby było kremowe.

Upieczone ziemniaki rozkrawamy na środku, lekko naciskamy i podajemy z masłem lub sosem. 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat