Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Imprezowe gołąbki z kaszą, pieczarkami i żółtym serem

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 1 główka młodej
kasza jęczmienna 2 woreczki
szynka 100 g pokrojonej w drobną kostkę
pieczarki 15 sztuk
papryka czerwona 0,5 sztuki
żółty ser 100 g pokrojonego w drobną kostkę
cebula 1 średnia
natka pietruszki
koperek
sól
Pieprz czarny Prymat w młynku
olej rzepakowy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Imprezowe gołąbki z kaszą, pieczarkami i żółtym serem

Kroki postępowania

1
Przepis jest oczywiście podany na duże gołąbki takie obiadowe oraz te malutkie imprezowe.

Pieczarki, cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Podsmażać na 1 łyżce oleju rzepakowym na patelni do lekkiego zarumienienia.

Kaszę jęczmienną ugotować wg przepisu na opakowaniu.

Szynkę pokrojoną w drobną kostkę również podsmażyć na 1 łyżce oleju rzepakowego na patelni.
Krok 1 - Imprezowe gołąbki z kaszą, pieczarkami i żółtym serem foto
2
Kapustkę oczyścić, wyciąć kaczan, włożyć do dużego garnka z gotującą się wodą, gotować około 10 min. Następnie wyjąć, delikatnie poodrywać wszystkie listki. Z tych najmniejszych będą jako przekąski na imprezę, te większe będą na obiad :)
Krok 2 - Imprezowe gołąbki z kaszą, pieczarkami i żółtym serem foto
3
Ser pokroić w kostkę.
Koperek i pietruszkę posiekać bardzo drobno.
Krok 3 - Imprezowe gołąbki z kaszą, pieczarkami i żółtym serem foto
4
Wymieszać kaszę z podsmażonymi pieczarkami, szynką, serem, koperkiem i pietruszką. Doprawić solą i pieprzem.

Farsz zawijać w liście. Te malutkie troszkę ciężko się robi ale później bardzo efektywnie wyglądają :)
Krok 4 - Imprezowe gołąbki z kaszą, pieczarkami i żółtym serem foto
5
Ułożyć gołąbki ciasno na patelni, zalać do połowy wodą, przykryć pokrywką i tak gotować około 10 min. Duże gołąbki można zjadać.
Małe czekamy aż ostygną, przekrawamy je na środku pod ukosem, układamy jedną połowę na drugą, na wierzch kładziemy kawałek oliwki, koperku i przekuwamy wykałaczką.
Krok 5 - Imprezowe gołąbki z kaszą, pieczarkami i żółtym serem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmors 30.06.2013 16:12
ciekawie wygląda
Ola1984 30.06.2013 09:07
Świetny pomysł na imprezę :) Gołąbki prezentują się wyśmienicie.
babajaga1969 29.06.2013 23:44
pyszne gołąbki
kokoszka
kokoszka 29.06.2013 22:58
ale super wyglada
meg1984 29.06.2013 22:22
gołąbki palce lizać :)
Zdzisław 29.06.2013 20:07
ale fajne te gołąbki
Paolcia 29.06.2013 19:54
bardzo oryginaly przepis :) muszę spróbować
bogusia19 29.06.2013 19:07
super są te gołąbki
dodi 29.06.2013 18:50
smakowitości!!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak