Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Imbirowy filet w sosie żurawinowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka 2 sztuki
imbir świeży 3 łyżki
sól do smaku
ziele angielskie 2 sztuki
wódka cytrynowa 1 łyżka
Goździki całe Prymat
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka
ząbek czosnku
żurawina

Przepis i sposób przygotowania na: Imbirowy filet w sosie żurawinowym

Kroki postępowania

1
Żurawinę zalać 1 szklanką gorącej wody i pozostawić by ją prawie całkowicie wchłonęła. PO tym czasie rozbić żurawinę ja zrobiłam to blenderem . Przełożyć do rondla i dodać ziele angielskie, goździk, łyżkę wódki i bardzo mały kawałek rozgniecionego czosnku. Wszystko razem gotować ok 5 minut na wolnym ogniu. Wyjąć goździk i ziele przed podaniem.
Krok 1 - Imbirowy filet w sosie żurawinowym foto
2
Fileta przeciąć na mniejsze kawałki . W misce wymieszać 3 łyżki świeżo startego imbiru z łyżeczką kucharka i łyżką oliwy zamarynować filety i odstawić na ok 1 godzinę. Po tym czasie filety upiecz na rozgrzanej patelni może to być być grillowa.
Krok 2 - Imbirowy filet w sosie żurawinowym foto
3
Filety polać sosem z żurawiny i podawać najlepiej z ryżem.
Krok 3 - Imbirowy filet w sosie żurawinowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marta1221 26.05.2013 20:06
ciekawe połączenie smaków

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak