Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Imbirowo-miodowe ciasto

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 15 dag
cukier 10 dag
miód 2 łyżki
mąka pszenna 225 gram
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Imbir mielony Prymat 3 łyżeczki
mleko 150 ml
sok cytrynowy 1 łyżka
DODATKOWO:
cukier puder 1/2 szklanki
sok cytrynowy
jabłka 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Imbirowo-miodowe ciasto

Rozpuścić miód z cukrem i margaryną, przestudzić. Mąkę przesiać i na sucho wymieszać z sodą, proszkiem i imbirem dodać do tego ubite jajko, mleko i przestudzoną mieszankę z miodem, łyżką wszystko dokładnie wymieszać i na koniec dodać jabłka wcześniej obrane i pokrojone w kostkę dodatkowo skropione sokiem cytrynowym.
Ciasto wylać do małej tortownicy (20cm średnicy)i piec w temp.170st około 35 min. Cukier puder utrzeć z niewielką ilością soku cytrynowego tak, aby uzyskać gęsty lukier którym polać upieczone i przestudzone ciasto.
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień zaraz po upieczeniu jest bardzo mięciutkie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 18.11.2012 15:29
ziutula widzisz uciekło mi jajko ze składników :) ma być tylko jedno, a ciasto jest mieciutkie bardzo pachnące.
ziutula
ziutula 18.11.2012 11:41
a ile jajek, bo nie ma w składnikach podane?
Mysiunia 17.11.2012 13:59
wyglada przepięknie, w smaku jest na pewno bardzo aromatyczne :)
Poison1988 17.11.2012 11:06
wygląda apetycznie :)
Beata61 17.11.2012 10:37
wspaniale się prezentuje :)
Wiesława1 17.11.2012 10:21
super
-Natka- 17.11.2012 10:18
piękne i smakowite ciacho. Aż mi ślinka leci!
cukiereczek 17.11.2012 08:09
wspaniałe ciasto
monisia1977 17.11.2012 07:56
dobre
Ola1984 17.11.2012 07:50
Zapachniało świętami. Pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak