Imbirowo-drobiony rosół rozgrzewający z zacierkami

Imbirowo-drobiony rosół rozgrzewający z zacierkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak udko lub/i skrzydełka

    500 gram
  • marchewka

    2 sztuka
  • pietruszka

    1 sztuka
  • Korzeń selera

    mały kawałek
  • cebula

    1 sztuka
  • sól i pieprz

    do smaku
  • natka pietrruszki

  • szklanka mąki

  • jajko

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę opalić nad płomieniem.
Mięso umyć, oczyścić, włożyć do garnka.
Marchewki, pietruszkę i seler obrać, pokroić na mniejsze kawałki, dodać do mięsa, zalać wodą (tak by ją przykryła), dodać opaloną cebulę i obrany, pokrojony w platerki imbir (odrobinę zostawić, zagotować.
Po około 30-40 minutach odcedzić (marchewkę zostawić) i doprawić. Marchewkę pokroić drobno w kostkę.

Z mąki i jajka zagnieść ciasto. W garnku zagotować wody, zasolić. Ścierać na tarce o grubych oczkach kluseczki, na wrzątek. Gdy wypłyną wyjąć, odcedzić.

Do talerzy wkładać po porcji marchewk, imbiru i zacierek. Zalać rosołem, posypać natką pietruszki, podawać (można też wykorzystać mięso, na którym został wykonany wywar. Wystarczy je pokroić na kawałki i dodać do talerza z zupą - zupa będzie treściwsza).

Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agata1722 26.03.2012 22:37
oj oj muszę go zasmakować
agata1722 26.03.2012 22:37
oj oj muszę go zasmakować
agata1722 26.03.2012 22:37
oj oj muszę go zasmakować
agata1722 26.03.2012 22:37
oj oj muszę go zasmakować
agata1722 26.03.2012 22:37
oj oj muszę go zasmakować
agata1722 26.03.2012 22:37
oj oj muszę go zasmakować
Justyna223 09.10.2011 16:38
super!
Kate131 29.10.2010 20:11
super!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat