Idealny biszkopt kakaowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    100 gram
  • mąka ziemniaczana

    40 gram
  • kakao ciemne

    20 gram
  • cukier puder

    110 gram
  • jajko

    5 duże
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka oddzielić od żółtek, ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Następnie dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając. Kakao i obie mąki wymieszać, przesiać przez gęste sitko i delikatnie wmieszać do ciasta /na bardzo wolnych obrotach miksera/.

Wyłożyć papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 22 cm, boków formy niczym nie smarować. Przelać ciasto. W temperaturze 165 stopni piec 30 minut. Na środkowym poziomie piekarnika, grzałka dolna i górna, bez termoobiegu.

Wyłączyć piekarnik, zostawiając uchylone drzwiczki, do całkowitego wystygnięcia ciasta.

Boki oddzielać nożem od tortownicy dopiero, gdy ciasto jest zupełnie zimne.
Biszkopt najlepiej dzielić na blaty dopiero następnego dnia.

Kilka swoich osobistych spostrzeżeń na temat pieczenia biszkoptów zamieściłam na swoim blogu: http://www.doradcasmaku.pl/blog/4049/wpis/275/jak-upiec-biszkopt-idealny-.html

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (24)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Granita 05.11.2013 08:43
idealnie nawet wygląda:)
Grazyna0211 01.11.2013 21:41
wygląda świetnie i jest idealnie płaski
anemon 07.02.2013 09:58
Właśnie tak caralajna, jak już mam gotowy biszkopt to reszta jest już kwestią chwili.
caralajna 07.02.2013 08:19
idealny biszkopt, aż się prosi aby go przełożyć kremem i ozdobić owocami :)
anemon 11.07.2012 20:45
W takim razie, proszę daj znać jak Ci następnym razem pójdzie i co zmieniłaś, ,może i ja wypróbuję Twoje modyfikacje. Cieszę się, że biszkopt Ci smakował.
Ilona15 11.07.2012 13:13
Niestety mnie udało się go przekroić na dwa tylko, ale nie zmienia to faktu, że ciasto jest rewelacyjne w smaku:-) Kolejnym razem znów spróbuję je zrobić z małą modyfikacją, bo przepis bardzo mi przypadł do gustu
anemon 08.07.2012 18:40
Przykro mi bardzo, że biszkopt nie urósł. Ja zawsze kroję go na trzy blaty, więc wyrasta dość wysoki. Nie mam zbyt wielkiego doświadczenia z biszkoptami, więc trudno mi powoedzieć co mogło być przyczyną.
Ilona15 08.07.2012 11:42
robiłam wczoraj biszkopcik i mimo, że postępowałam zgodnie z przepisem ciasto praktycznie wcale nie wyrosło...szkoda, bo po przekrojeniu okazało się bardzo smaczne. Zrobiłam z niego przekładańca z kremem i jest pycha na prawdę polecam :-))) następnym razem dodam jednak odrobinę proszku:-D
anemon 18.03.2012 18:00
Polecam, jak dla mnie ten przepis jest niezawodny.
Rybciia 17.03.2012 23:25
śliczny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat