Przepis i sposób przygotowania na: Idealna waniliowa panna cotta z musem jagodowym
Śmietanę i mleko wlewamy do garnuszka.
Dodajemy cukier, cukier waniliowy i odrobinę aromatu.
Podgrzewamy cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści.
Zagotować, a gdy zacznie śmietanka wrzeć to ściągamy z ognia.
Dodajemy ciepłej żelatyny i mieszamy.
Przelewamy do filiżanek, pucharków, foremek, czy czegokolwiek, co nam nada fajny kształt.
Zostawiamy do ostudzenia, po czym wstawiamy na 5 godzin do lodówki do stężenia.
Najlepiej jest zostawić deser na noc w lodówce.
Jagody blendujemy na mus i podgrzewamy na małym ogniu z cukrem, aż do jego całkowitego rozpuszczenia.
Jak mus zacznie się gotować, to jest gotowy i można go ściągnąć z palnika.
Żeby wyjąć deser z filiżanki/pucharka najlepiej na momencik umieścić go w gorącej wodzie.
Jeśli nie chce odejść, brzeg lekko można przejechać nożem.
Dekorujemy musem i owocami.