Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Humus

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciecierzyca 45 dag
oliwki zielone Smak 15 szt
ziarna sezamu 3 łyżki
sok z cytryny
olej 4 łyżki
czosnek 3 ząbki
Papryka słodka mielona Prymat
natka pietruszki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Humus

Ciecierzycę namoczyć na noc w letniej wodzie. Odcedzić, przepłukać, zalać niewielką ilością wrzątku i ugotować do miękkości, pod koniec osolić i dodać sezam. Z wywaru wyjąć kilkanaście ziarenek ciecierzycy i odłożyć, a resztę zmiksować lub przetrzeć przez gęste sito, przyprawić zmiażdżonym czosnkiem, solą, sokiem z cytryny i papryką. Potem utrzeć z olejem. Podając, posypać całymi ziarnami ciecierzycy i oliwkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak