Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Hummus Zewy

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Mój pierwszy hummus. Nie jest może idealnie gładki bo blender odmówił mi posłuszeństwa. Choć przyznam, że te lekko wyczuwalne grudki w niczym nie przeszkadzają. Taką pastę możemy zjeść na śniadanie lub kolację.

Składniki:

Składniki:

tahini pasta sezamowa 7 łyżek
ciecierzyca ugotowana 400 gramów
ząbek czosnku 1 sztuka
sól 0.5 łyżeczki
Pieprz czarny Prymat w młynku 0.25 łyżeczki
olej sezamowy 2 łyżki

Porada

Użyłam cieciorki z puszki. Można użyć ze słoika lub gotowanej ale wcześniej trzeba ją namoczyć.

Przepis i sposób przygotowania na: Hummus Zewy

Odcedzoną cieciorkę wrzucić do wysokiego naczynia, dodać ząbek czosnku oraz sól i pieprz, a także tahini i olej. Wszystko dokładnie zblendować. Gdyby okazało się, że pasta jest za gęsta dodać trochę przegotowanej zimnej wody lub zalewy z cieciorki. Gdy masa będzie gładka przełożyć ją do innego naczynia i zajadać z pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak