Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Hummus z suszonymi pomidorami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

ciecierzyca 200 gram
sezam 50 g
suszone pomidory z oleju 4-5 sztuk
olej z suszonych pomidorów 1 łyżka
sok z cytryny 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
kumin 1/3 łyżeczki
sól i pieprz

Dodatkowo

woda
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżka
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Hummus z suszonymi pomidorami

Ciecierzycę namoczyć w wodzie (z 1 łyżeczką sody) przez minimum 12 godzin.
(Uwaga, bo podwoi swoją objętość.)
Po tym czasie ziarna odcedzić i dokładnie osuszyć.
Gotować (w wodzie z 1/2 łyżeczki sody) do całkowitej miękkości (około 1 h).
(Nie solić wody, ponieważ ciecierzyca będzie twarda!)
Ostudzić.
Podprażony sezam zmiksować blenderem (z kminkiem) i dodać odcedzoną ciecierzycę, suszone pomidory, czosnek oraz sok z cytryny.
Całość miksować do uzyskania kremowej konsystencji.
(Jeśli zamiast kremu wychodzi sucha papka - dolać trochę wody i ponownie rozmieszać.)
Doprawić solą i pieprzem.
(Po przełożeniu do miseczek - wierzch opcjonalnie posmarować oliwą.)
Gotowy hummus można przechowywać w lodówce przez kilka dni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 03.06.2018 08:52
Super jedzenie.
Patrycja33 16.11.2017 13:33
Mniam! Z suszonymi pomidorami musi być pyszny!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak