Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Hummus z suszonymi pomidorami

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Dzisiaj zapraszam na pyszny i zdrowy hummus z dodatkiem suszonych pomidorów, który dostarczy nam mnóstwo energii. Jest prosty w przygotowaniu, ale możemy serwować go na wiele sposobów. Jest niezastąpiony jako smarowidło do chleba. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do pity, sałatek i warzyw.

Składniki:

Składniki:

ciecierzyca konserwowa, bez zalewy 200 gramów
tahini pasta sezamowa 80 gramów
pomidory suszone w zalewie 10 sztuk
sok z cytryny 2 łyżki
koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
czosnek 1 ząbek
Kmin rzymski mielony Prymat 0,5 łyżeczki
woda 75 mililitrów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
Pieprz czarny Prymat w młynku 1 szczypta

Dodatki:

oliwa 2 łyżki
świeża natka pietruszki 1 łyżka

Porada

Gotowy hummus przekładamy do słoiczków, wierzch zalewamy oliwą z oliwek i przechowujemy w lodówce (do 7 dni).

Przepis i sposób przygotowania na: Hummus z suszonymi pomidorami

Suszone pomidory oraz ciecierzycę odsączamy z zalewy i przekładamy do blendera. Następnie dodajemy pastę sezamową (tahini), koncentrat pomidorowy, kmin rzymski, sok z cytryny oraz czosnek i miksujemy wszystko na jednolitą i gładką masę.

Powstałą pastę rozrzedzamy za pomocą wody, delikatnie dolewając ją podczas miksowania*. Całość doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy skropiony oliwą z oliwek oraz posiekaną natką pietruszki.

* Jeśli hummus jest zbyt gęsty, dodajmy więcej wody.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak