Hummus z suszonymi pomidorami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Dzisiaj zapraszam na pyszny i zdrowy hummus z dodatkiem suszonych pomidorów, który dostarczy nam mnóstwo energii. Jest prosty w przygotowaniu, ale możemy serwować go na wiele sposobów. Jest niezastąpiony jako smarowidło do chleba. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do pity, sałatek i warzyw.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • ciecierzyca konserwowa, bez zalewy

    200 gramów
  • tahini pasta sezamowa

    80 gramów
  • pomidory suszone w zalewie

    10 sztuk
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżeczka
  • czosnek

    1 ząbek
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    0,5 łyżeczki
  • woda

    75 mililitrów
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 szczypta
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    1 szczypta

Dodatki:

  • oliwa

    2 łyżki
  • świeża natka pietruszki

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Suszone pomidory oraz ciecierzycę odsączamy z zalewy i przekładamy do blendera. Następnie dodajemy pastę sezamową (tahini), koncentrat pomidorowy, kmin rzymski, sok z cytryny oraz czosnek i miksujemy wszystko na jednolitą i gładką masę.

Powstałą pastę rozrzedzamy za pomocą wody, delikatnie dolewając ją podczas miksowania*. Całość doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy skropiony oliwą z oliwek oraz posiekaną natką pietruszki.

* Jeśli hummus jest zbyt gęsty, dodajmy więcej wody.

Życzę smacznego! :)

Futka
Gotowy hummus przekładamy do słoiczków, wierzch zalewamy oliwą z oliwek i przechowujemy w lodówce (do 7 dni).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat