Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
ciecierzyca konserwowa, bez zalewy
200 gramów -
tahini pasta sezamowa
80 gramów -
pomidory suszone w zalewie
10 sztuk -
sok z cytryny
2 łyżki -
koncentrat pomidorowy
1 łyżeczka -
czosnek
1 ząbek -
Kmin rzymski mielony Prymat
0,5 łyżeczki -
woda
75 mililitrów -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 szczypta -
Pieprz czarny Prymat w młynku
1 szczypta
Dodatki:
-
oliwa
2 łyżki -
świeża natka pietruszki
1 łyżka
Sposób przygotowania
Suszone pomidory oraz ciecierzycę odsączamy z zalewy i przekładamy do blendera. Następnie dodajemy pastę sezamową (tahini), koncentrat pomidorowy, kmin rzymski, sok z cytryny oraz czosnek i miksujemy wszystko na jednolitą i gładką masę.
Powstałą pastę rozrzedzamy za pomocą wody, delikatnie dolewając ją podczas miksowania*. Całość doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy skropiony oliwą z oliwek oraz posiekaną natką pietruszki.
* Jeśli hummus jest zbyt gęsty, dodajmy więcej wody.
Życzę smacznego! :)
Gotowy hummus przekładamy do słoiczków, wierzch zalewamy oliwą z oliwek i przechowujemy w lodówce (do 7 dni).![]()
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się