Hummus - tradycyjna pasta arabska

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciecierzyca

    150 g
  • czosnek

    1 ząbek
  • olej sezamowy

    1,5 łyżki
  • oliwa

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    1/2 szt
  • woda

    80 ml
  • sól

  • sezam

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Hummus - tradycyjna pasta arabska  foto
1. Przygotowanie pasty hummus rozpoczynamy od ugotowania ciecierzycy (ja używałam świeżej, więc przedstawię cały etap jej obróbki). Dzień przed robieniem pasty moczymy ciecierzycę w zimnej wodzie (powinna podwoić objętość). Najlepiej jest ją zamoczyć wieczorem i odstawić na całą noc. Na drugi dzień ciecierzycę gotujemy na wolnym ogniu ok 2,5 godz, chyba, że ktoś jest szczęśliwym posiadaczem szybkowaru i czas gotowania wynosi wtedy ok 25 - 30 minut (oj tak, to urządzenie bardzo mi ułatwia życie w kuchni). Miękką, ale nadal jędrną cieciorkę studzimy.
Krok 2 - Hummus - tradycyjna pasta arabska  foto
2. Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni, przesypujemy do blendera i razem z oliwą sezamową i oliwą z oliwek mielimy. Do pasty sezamowej małymi porcjami wrzucamy cieciorkę oraz ząbek czosnku i cały czas miksując dodajemy również sok cytrynowy i wodę. Gdy pasta będzie już gładka, doprawiamy ją solą.
Krok 3 - Hummus - tradycyjna pasta arabska  foto
3. Pastę z ciecierzycy przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.


SMACZNEGO :-)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
paula191919 13.05.2015 19:34
Wyśmienity pomysł. Polecam!
wyattearp 12.05.2015 19:45
super pasta
Mancia w kuchni 12.05.2015 14:56
już poprawiłam :)
bertpvd 12.05.2015 14:07
świetny hummus
gosia56 12.05.2015 14:00
pasta jest ok;) ale czemu jest napisane dwa razy to samo
Franciszek 12.05.2015 13:03
Super pomysł
Róża1 12.05.2015 11:36
świetny pomysł !!!!!!!!!! zabieram przepis :-)
norweska20 12.05.2015 11:11
muszę wreszcie ja wypróbować
Betina#45 12.05.2015 11:02
taka pasta na chlebek coś pysznego ! świetna ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat