Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Hummus – pyszny smak i afrodyzjak zaklęty w paście z ciecierzycy

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Przepis jest prosty, wykonanie hummusu nie zajmie nam nawet 10 minut. Pasta doskonale smakuje, jako smarowidło do kanapek. Można również umieścić ją w miseczce i nabierać ją kawałkami ulubionego pieczywa – macą, bagietką, czy ciemnym chlebem.

Składniki:

Składniki

ciecierzyca ugotowana 240 g
ząbek czosnku 2 szt.
kolorowe pastylki czekoladowe 3 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
oliwa 3 łyżki
chilli 1 szczypta
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 0.5 łyżeczki
natka pietruszki 1 szczypta

Porada

Do hummusu możesz użyć ciecierzycy z puszki lub samodzielnie ją ugotować. W obu przypadkach pozostaw trochę zalewy po ciecierzycy, czyli aquafaby. Jeśli pasta będzie zbyt gęsta, to wówczas możesz do niej dodać odrobinę aquafaby.

Przepis i sposób przygotowania na: Hummus – pyszny smak i afrodyzjak zaklęty w paście z ciecierzycy

Przygotowanie:

1
Cieciorkę wraz z wszystkimi pozostałymi składnikami miksujemy blenderem na gładką masę. Jeśli hummus będzie zbyt gęsty możemy go rozrzedzić pozostałą po gotowaniu cieciorce wodą.
Krok 1 - Hummus – pyszny smak i afrodyzjak zaklęty w paście z ciecierzycy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak