Hummus – pyszny smak i afrodyzjak zaklęty w paście z ciecierzycy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Przepis jest prosty, wykonanie hummusu nie zajmie nam nawet 10 minut. Pasta doskonale smakuje, jako smarowidło do kanapek. Można również umieścić ją w miseczce i nabierać ją kawałkami ulubionego pieczywa – macą, bagietką, czy ciemnym chlebem.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • ciecierzyca ugotowana

    240 g
  • ząbek czosnku

    2 szt.
  • kolorowe pastylki czekoladowe

    3 łyżki
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • oliwa

    3 łyżki
  • chilli

    1 szczypta
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    0.5 łyżeczki
  • natka pietruszki

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

Krok 1 - Hummus – pyszny smak i afrodyzjak zaklęty w paście z ciecierzycy foto
Cieciorkę wraz z wszystkimi pozostałymi składnikami miksujemy blenderem na gładką masę. Jeśli hummus będzie zbyt gęsty możemy go rozrzedzić pozostałą po gotowaniu cieciorce wodą.
Do hummusu możesz użyć ciecierzycy z puszki lub samodzielnie ją ugotować. W obu przypadkach pozostaw trochę zalewy po ciecierzycy, czyli aquafaby. Jeśli pasta będzie zbyt gęsta, to wówczas możesz do niej dodać odrobinę aquafaby.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat