Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Hummus – pyszny smak i afrodyzjak zaklęty w paście z ciecierzycy

5.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Przepis jest prosty, wykonanie hummusu nie zajmie nam nawet 10 minut. Pasta doskonale smakuje, jako smarowidło do kanapek. Można również umieścić ją w miseczce i nabierać ją kawałkami ulubionego pieczywa – macą, bagietką, czy ciemnym chlebem.

Składniki:

Składniki

ciecierzyca ugotowana
240 g
ząbek czosnku
2 szt.
kolorowe pastylki czekoladowe
3 łyżki
sok z cytryny
2 łyżki
oliwa
3 łyżki
chilli
1 szczypta
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
0.5 łyżeczki
Sklep Prymat
natka pietruszki
1 szczypta

Porada

Do hummusu możesz użyć ciecierzycy z puszki lub samodzielnie ją ugotować. W obu przypadkach pozostaw trochę zalewy po ciecierzycy, czyli aquafaby. Jeśli pasta będzie zbyt gęsta, to wówczas możesz do niej dodać odrobinę aquafaby.

Przepis i sposób przygotowania na: Hummus – pyszny smak i afrodyzjak zaklęty w paście z ciecierzycy

Przygotowanie:

1
Cieciorkę wraz z wszystkimi pozostałymi składnikami miksujemy blenderem na gładką masę. Jeśli hummus będzie zbyt gęsty możemy go rozrzedzić pozostałą po gotowaniu cieciorce wodą.
Krok 1 - Hummus – pyszny smak i afrodyzjak zaklęty w paście z ciecierzycy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak