Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Hummus- pasta z ciecierzycy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciecierzyca 100 gram
sezam 4-5 łyżek
oliwa 1/2 szklanki
sok z cytryny 2-3 łyżki
ząbki czosnku 2 ząbki
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Hummus- pasta z ciecierzycy

Ciecierzyce zalewamy wodą i pozostawiamy na co najmniej 12 godzin. Odlewamy wodę i w nowej lekko osolonej gotujemy ok. 1,3godziny. Na suchej patelni prażymy sezam ok. 4-5 minut ciągle mieszając. Sezam studzimy i wsypujemy do naczynia w którym będziemy miksować. Sezam miksujemy z ząbkiem czosnku i niewielką ilością oliwy z oliwek. Dodajemy ugotowaną ciecierzycę i oliwę z oliwek stopniowo. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Pastę przekładamy do miseczki i wkładamy do lodówki. Podajemy z pieczywem :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iskierka.ag 22.05.2015 17:39
Jadłam kupną, ale nigdy sama nie robiłam, Twój przepis mnie zachęca :)
magda1976 21.05.2015 22:22
Uwielbiam taką pastę
Habibi 21.05.2015 21:27
Bardzo lubię - ale zazwyczaj używam ciecierzycy konserwowej, bo tak jest znacznie szybciej ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak