Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Hummus

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sezam 10 łyżek
ciecierzyca 500 g
cytryna 1 szt
czosnek 1 ząbek
sól do smaku szczypta
oliwa 10 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Hummus

Tahini:
Biały sezam uprażyć na patelni.Wystudzić i zmiksować z 5 łyżkami oliwy.
Można gotową pastę tahini.

Ciecierzycę moczyć w zimnej wodzie 12 godzin,a następnie gotować przez 3 godziny(można użyć ciecierzycy z puszki-2 szt).

Ciecierzycę wrzucić do blendera,dodać kilka łyżek wody(tej z puszki lub od gotowania ciecierzycy),wycisnąć ząbek czosnku,sok z jednej cytryny,dodać 5 łyżek oliwy, 4-5 łyżek tahini i sól do smaku.Zmiksować na gładko.
Tahini można zrobić więcej i przechować.

Humus jest pyszny z surowymi warzywami,ale równie dobrze smakuje na kanapeczce :-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 07.03.2014 19:11
same pysznosci
Dorota59 03.03.2014 19:53
na pewno smaczne
Monika-twin 14.02.2014 17:10
super potrawa
adelajda 14.02.2014 16:30
zapowiada się smacznie :)
agnieszka214 14.02.2014 14:35
ciekawa nazwa
Milka100 14.02.2014 12:56
ciekawy przepis
Patriszja
Patriszja 14.02.2014 12:53
Ciekawa sprawa. Trzeba spróbować :)
Romanowka 14.02.2014 12:14
bardzo lubię hummus, ja używam gotowej pasty sezamowej
idealme 14.02.2014 11:52
bardzo smaczne!
gibli 14.02.2014 11:47
ciekawy popieram:)
kasiaw 14.02.2014 11:37
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak