Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Hreczniaki z cukinią

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza gryczana 2 torebki (200 g)
twaróg 250 g (półtłusty)
cebula biała 1/2 sztuki
czosnek 1-2 ząbki
cukinia 1 sztuka
jajko 1 sztuka
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz
natka pietruszki 1/2 pęczka
bulion drobiowy
Bułka tarta klasyczna Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Hreczniaki z cukinią

Kroki postępowania

1
Kaszę gryczaną ugotować w bulionie drobiowym. Wystudzić i zmiksować razem z twarogiem. (Ja zmiksowałam blenderem, najpierw jeden woreczek kaszy z połową sera, później drugi).
Krok 1 - Hreczniaki z cukinią foto
2
Kaszę i twaróg przełożyć do miski. Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek drobno pokroić i zeszklić na oleju. Dodać do kaszy.
Krok 2 - Hreczniaki z cukinią foto
3
Na końcu wbić jajko i dodać posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Hreczniaki z cukinią foto
4
Formować kotleciki i obtaczać w bułce tartej. (Ja zrobiłam małe, wyszło 15 sztuk).
Krok 4 - Hreczniaki z cukinią foto
5
Kotleciki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Krok 5 - Hreczniaki z cukinią foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 27.06.2015 12:18
pyszny przepis :)
Smaczna_B 26.06.2015 16:28
ciekawy , nie znany przeze mnie przepis
Alex_M 24.06.2015 12:34
rewelacja :)
wwwiolka 23.06.2015 23:35
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak