Hot Cross Buns – brytyjskie bułeczki wielkanocne

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Są cudownie maślane, puszyste i niezwykle aromatyczne.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Rozczyn:

  • mąka chlebowa

    2 łyżki
  • mleko ciepłe

    3 łyżki
  • drożdże świeże

    25 gramów
  • cukier

    1 łyżeczka

Ciasto właściwe:

  • mąka chlebowa

    500 gramów
  • mleko 3,2%

    300 mililitrów
  • cukier puder

    75 gramów
  • rodzynki

    75 gramów
  • skórka pomarańczowa kandyzowana

    50 gramów
  • masło

    50 gramów
  • jajko

    1 sztuka
  • Cynamon mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    0,4 łyżeczek
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    0,5 łyżeczki

Pasta na krzyżyki:

  • mąka pszenna

    75 gramów
  • cukier puder

    10 gramów
  • woda

    80 mililitrów

Glazura:

  • dżem morelowy

    2 łyżki
  • woda letnia

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rozczyn:

W małej misce łączymy mąkę, pokruszone drożdże, cukier oraz ciepłe mleko. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

Ciasto właściwe:

Do mąki dodajemy miękkie masło. Wyrabiamy do momentu, aż powstaną małe grudki. Następnie dodajemy jajko, cukier, skórkę pomarańczową, przyprawy oraz zaczyn. Kontynuujemy wyrabianie ciasta przez 5 minut. Pod koniec wyrabiania dodać rodzynki.

Ciasto powinno być miękkie, elastyczne i ładnie odchodzić od boków miski. Jeżeli zachodzi taka potrzeba, można dodać odrobinę więcej mąki.

Do miski wlewamy łyżkę oleju, wkładamy wyrobione ciasto i obracamy ciastem tak, aby olej pokrył całe ciasto, dzięki czemu nie wyschnie.

Miskę przykrywamy folią i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto lekko zagniatamy i dzielimy na 15 równych części.

Formujemy bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam blaszki o wymiarach 40x30), zachowując niewielkie odstępy między bułeczkami. Po wyrośnięciu bułeczki powinny przylegać do siebie, aby można było je odrywać.

Bułeczki przykrywamy czystą, wilgotną ściereczką i odstawiamy na bok, aż podwoją swoją objętość.

Pasta na krzyżyki:

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i mieszamy, aby powstała na tyle gęsta pasta, by można było ją wycisnąć przez rękaw cukierniczy. Tak przygotowaną pastę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na wyrośnięte bułeczki, aby powstał symbol krzyża.

Glazura:

Dżem morelowy łączymy w miseczce z ciepłą wodą. Mieszamy do połączenia się składników.

Pieczenie:

Wyrośnięte bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez 20 minut. Moje były gotowe po 17 minutach, więc warto mieć je pod kontrolą. W trakcie pieczenia, jeśli zachodzi taka potrzeba, można przykryć bułeczki od góry papierem do pieczenia, aby zapobiec zbyt intensywnemu zrumienieniu.

Gotowe bułeczki wyjmujemy z piekarnika. Wierzch każdej bułeczki przy pomocy pędzelka smarujemy glazurą morelową.

Odnośniki:

* można użyć drożdży suszonych

Jagódka17
Bułeczki można odgrzać w mikrofali.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat