Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Homar z ziołowym masłem

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Bagietka

mleko 400 ml
mąka pszenna 600 g
drożdże 20 g
sól 2 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
bazylia 1 łyżeczka
rozmaryn 1 łyżeczka
estragon 1 łyżeczka
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżeczka

Homar

homar
masło 50 g
ząbek czosnku
koperek 1 łyżeczka
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżeczka
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Homar z ziołowym masłem

Mleko podgrzać. W miseczce rozetrzeć drożdże z cukrem i zalać letnim mlekiem. Odczekać około 10 minut aż wyrosną. Do miski wsypać sypkie składniki, wlać ciepłe mleko i wyrośnięte drożdże. Wszystko wymieszać energicznie, wyrabiać przez około 2 minuty i odstawić. Po 15 minutach powtórnie wyrobić energicznie przez chwile. Podzielić na trzy części i uformować bagietki, można skręcić wokół osi i ponacinać. Po upływie 30 minut posmarować ciepłą wodą i oprószyć mąką. Piekarnik nagrzać do 200 C, spryskać wodą i wstawić bagietki na 35 minut. Homara przemyć i włożyć do dużego garnka z wrzącą wodą na 10 minut. Podczas gotowania homara w małym garnuszku rozpuścić masło i dodać rozgnieciony czosnek, zioła i odrobinę pieprzu. Homara wyjąć z wrzątku. Mięso homara wyjąć z pancerza, maczać w aromatycznym maśle. Podawać z bagietką i delikatną sałatką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Laila2786 15.04.2014 12:39
brzmi ciekawie
IwonaDD 15.04.2014 12:37
niebo w gębie!
sanielcia 15.04.2014 11:47
nie ma to jak dobrze przyrządzony homar :) super !
AZgotuj 15.04.2014 11:15
bardzo dostojne danie:)
Paolcia 15.04.2014 11:08
nie jadłam jeszcze nigdy homara :) kiedyś bedzie trzeba spróbować :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak