Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Holenderski sos do ryb

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 1 kostka
żółtka jaj 5 sztuk
sok z cytryny 6 łyżek
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
sól do smaku
woda 50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Holenderski sos do ryb

Żółtka należy wbić do miseczki i roztrzepać je z zimną wodą, masło należy pokroić na drobniuteńkie kawałki, dodać do żółtek i bardzo ostrożnie podgrzać, najlepiej nad parą, aby żółtka się nie ścięły. Cały czas należy wszystko roztrzepywać. Gdy sos zacznie robić się gęsty należy dodać doń przyprawy i sok z cytryny, następnie zdjąć z pary. Ilość przypraw można zmienić wedle własnego uznania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 13.03.2013 09:52
Z pewnością wypróbuję przepis
IKrakowianka 13.10.2012 09:46
swietny pomysł
Edyta31 06.08.2011 20:54
ciekawy pomysł, super :)
wolochski 27.01.2011 21:30
super
Iwusia 09.08.2010 17:02
Bardzo fajny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak