Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Holenderska zupa warzywna

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Bulion

skrzydełka kurczaka 5 Szt
porcja rosołowa 2 Szt
włoszczyzna (bez kapusty) 1 Pęczek
Liść laurowy suszony Prymat 2 Szt
Ziele angielskie całe Prymat 2 Szt
sól do smaku
pieprz

Pulpeciki wołowe

mięso mielone wołowe 250 Gr
jajko 1 Szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 5 Lyzek
Natka pietruszki suszona Prymat 1 Lyzeczka

Porada

W Holandii zupy je się z drobnym makaronem. U nas takiego nie widziałam. Zastępuje go drobno polamanym makaronem spaghetti. Ok 3/4 szklank wrzucam razem z warzywami. Ale równie dobrze można ugotować ulubiony makaron i zalać zupa na talerzu.

Przepis i sposób przygotowania na: Holenderska zupa warzywna

Ze składników gotujemy rosół. W międzyczasie robimy pulpeciki. Mięso wyrabiam dłonią z jajkiem i reszta składników. W garnku gotuje wodę ok 1 litra. Z masy formuje małe pulpeciki wielkości małych pomidorków koktajlowych. Wrzucam na wrzątek. Gdy wypłyną zmniejszam gaz i gotuje ok 2 min na mały gazie. Odcedzam i zostawiam w durszlaku.
Gotowy rosół z drobiu Odcedzam. Dodaje warzywa. Naczelny selera i por. Por najlepiej ta środkowa cześć ani zielona ani białą. Każdego z warzyw potrzeba nam ok 1/2 szklanki może być więcej. Dodaje marchew pokrojoną warzywa drobną kostkę. Na każdy talerz kładę po kilka pulpecikow i zalewamy zupa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 08.01.2016 13:57
Dobra zupa :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak