Hiszpańskie risotto

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z kurczaka

    200 g
  • ryż do risotta

    190 g
  • papryka żółta

    1/2 szt
  • groszek zielony

    100 g
  • cebula biała

    1 szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • bulion drobiowy

    300 ml
  • sól i pieprz

  • słodka papryka Prymat

  • kurkuma mielona

  • przyprawa curry

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Hiszpańskie risotto foto
Kurczaka myjemy i kroimy w drobną kostkę. Przyprawiamy, mieszamy.
Krok 2 - Hiszpańskie risotto foto
Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Podsmażamy na patelni.
Krok 3 - Hiszpańskie risotto foto
Dodajemy ryż i przesmażamy minutę.
Krok 4 - Hiszpańskie risotto foto
Dodajemy kurczaka, podsmażamy 2 minuty, mieszamy.
Krok 5 - Hiszpańskie risotto foto
Paprykę kroimy w kosteczkę. Dorzucamy do ryżu i kurczaka. Dodajemy groszek. Mieszamy.
Wlewamy połowę bulionu, mieszamy. Gotujemy do wchłonięcia bulionu przez ryż.
Krok 6 - Hiszpańskie risotto foto
Stopniowo dodajemy resztę bulionu, ale tylko tyle, ile ryż jest w stanie wchłonąć.
Magdalena Rysińska
Ja użyłam ryżu arborio.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Monika-twin 16.03.2015 15:25
ale pycha risotto.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat