Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Hiszpańskie pączki z ciasta ptysiowego

4.0
(25)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 1 szklanka
masło 200 gram
sól 1 sczypta
mąka 200 gram
jajko 4 sztuka
cukier puder
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Hiszpańskie pączki z ciasta ptysiowego

Masło z wodą i solą doprowadzić do wrzenia, przesiać mąkę i mieszać aż składniki się połączą, a ciasto będzie gładkie i błyszczące.

Do przestudzonego ciasta dodać jajka i całość zmiksować na gładką masę.

Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty, na każdy za pomocą rękawa cukierniczego wyciskać okrągłe pączki z dziurką (nie smarowałam papieru olejem, a pączki i tak ładnie odchodziły).

W głębokim rondlu (smażę w woku) rozgrzać olej do około 160-170' i kłaść na niego przygotowane ciasto papierem do góry, papier ściągać od razu.

Smażyłam aż się ładnie zarumieniły około 3 minuty z każdej strony.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 10.08.2015 13:00
idealne :)
msmariusz 01.06.2015 07:57
pączki twoje są smakowite
ben-ka 10.03.2015 10:43
Z chęcią bym spróbowała.
tytka 11.02.2015 18:47
pieknie wyglądają
PaniMISIOWA 05.03.2014 09:41
bardzo apetyczne!
ada.la 05.03.2014 08:58
perfekcyjne wykonanie
Rafał10 05.03.2014 08:11
znakomicie
Wiesława1 05.03.2014 07:49
bardzo lubię gniazdka
luna76 05.03.2014 07:17
Wspaniałe, uwielbiam takie pączki !!!!
Rafcio 04.03.2014 23:38
takich jeszcze nie próbowłem
treonina 04.03.2014 23:34
pięknie to wygląda
Niki22 04.03.2014 23:27
wyglądają zniewalająco :)
Jadwiga/Jaga85 04.03.2014 23:27
Zdjęcie powalające!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak