Hiszpańskie pączki z ciasta ptysiowego

APM

Hiszpańskie pączki z ciasta ptysiowego

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    1 szklanka
  • masło

    200 gram
  • sól

    1 sczypta
  • mąka

    200 gram
  • jajko

    4 sztuka
  • cukier puder

  • olej

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło z wodą i solą doprowadzić do wrzenia, przesiać mąkę i mieszać aż składniki się połączą, a ciasto będzie gładkie i błyszczące.

Do przestudzonego ciasta dodać jajka i całość zmiksować na gładką masę.

Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty, na każdy za pomocą rękawa cukierniczego wyciskać okrągłe pączki z dziurką (nie smarowałam papieru olejem, a pączki i tak ładnie odchodziły).

W głębokim rondlu (smażę w woku) rozgrzać olej do około 160-170' i kłaść na niego przygotowane ciasto papierem do góry, papier ściągać od razu.

Smażyłam aż się ładnie zarumieniły około 3 minuty z każdej strony.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 10.08.2015 13:00
idealne :)
msmariusz 01.06.2015 07:57
pączki twoje są smakowite
ben-ka 10.03.2015 10:43
Z chęcią bym spróbowała.
tytka 11.02.2015 18:47
pieknie wyglądają
PaniMISIOWA 05.03.2014 09:41
bardzo apetyczne!
ada.la 05.03.2014 08:58
perfekcyjne wykonanie
Rafał10 05.03.2014 08:11
znakomicie
Wiesława1 05.03.2014 07:49
bardzo lubię gniazdka
luna76 05.03.2014 07:17
Wspaniałe, uwielbiam takie pączki !!!!
Rafcio 04.03.2014 23:38
takich jeszcze nie próbowłem

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat