Hiszpańskie gazpacho według przepisu Michel Moran

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 4 pomidory

  • ząbka czosnku

  • cebuli

  • 60 ml octu winnego

  • 60 ml oliwy z oliwek

  • ½ l rosołu warzywnego

  • 125 g pieczywa tostowego

  • tymianek

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • papryka czerwona

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Hiszpańskie gazpacho według przepisu Michel Moran foto
Z pieczywa tostowego
Krok 2 - Hiszpańskie gazpacho według przepisu Michel Moran foto
odkrawamy skórkę
Krok 3 - Hiszpańskie gazpacho według przepisu Michel Moran foto
i kroimy w kostki.
Krok 4 - Hiszpańskie gazpacho według przepisu Michel Moran foto
Zalewamy połową porcji bulionu i połową porcji octu winnego. Miseczkę wkładamy do lodówki na min. 3 godziny.
Krok 5 - Hiszpańskie gazpacho według przepisu Michel Moran foto
Pomidora kroimy w kawałki.
Krok 6 - Hiszpańskie gazpacho według przepisu Michel Moran foto
Ogórka drylujemy i miąższ również kroimy.
Krok 7 - Hiszpańskie gazpacho według przepisu Michel Moran foto
Cebulę kroimy w kostkę
Krok 8 - Hiszpańskie gazpacho według przepisu Michel Moran foto
i całość wrzucamy do miski.
Krok 9 - Hiszpańskie gazpacho według przepisu Michel Moran foto
Dodajemy pokrojone pół papryki czerwonej
Krok 10 - Hiszpańskie gazpacho według przepisu Michel Moran foto
i pół zielonej
Krok 11 - Hiszpańskie gazpacho według przepisu Michel Moran foto
oraz pokrojony czosnek.
Krok 12 - Hiszpańskie gazpacho według przepisu Michel Moran foto
Dolewamy resztę porcji octu, oliwę z oliwek i mieszamy.
Krok 13 - Hiszpańskie gazpacho według przepisu Michel Moran foto
Doprawiamy solą, pieprzem,
Krok 14 - Hiszpańskie gazpacho według przepisu Michel Moran foto
papryką słodką mieloną i tymiankiem.
Krok 15 - Hiszpańskie gazpacho według przepisu Michel Moran foto
Tak przygotowane warzywa wstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny.
Krok 16 - Hiszpańskie gazpacho według przepisu Michel Moran foto
Pozostałe połówki papryki czerwonej i zielonej oraz pomidora kroimy w drobną kostkę
Krok 17 - Hiszpańskie gazpacho według przepisu Michel Moran foto
i odkładamy do miseczki.
Krok 18 - Hiszpańskie gazpacho według przepisu Michel Moran foto
Miskę z warzywami wyjmujemy z lodówki, warzywa wrzucamy do blendera, dodajemy ok. 1/3 ich objętości namoczonego pieczywa i dokładnie blendujemy. W razie potrzeby podlewamy wywarem warzywnym by ułatwić rozdrabnianie. Po zblendowaniu przelewamy chłodnik przez sito przecierając łyżką aż do uzyskania gładkiej masy.
Krok 19 - Hiszpańskie gazpacho według przepisu Michel Moran foto
Chłodnik wlewamy do talerzy, posypujemy pokrojonymi wcześniej w kosteczkę warzywami i podajemy.
Krok 20 - Hiszpańskie gazpacho według przepisu Michel Moran foto
Przepis wykonany krok po kroku przez Michel Moran znajduje się tutaj:
Krok 21 - Hiszpańskie gazpacho według przepisu Michel Moran foto
http://www.doradcasmaku.pl/doradca-smaku/przepis/id/241/doradca-smaku-odc-59-hiszpanskie-gazpacho.html

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Amellia 05.07.2013 08:10
podoba mi się
eMMe 04.06.2013 12:55
Na pewno smaczne:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat