Hiszpańska zupa z ciecierzycy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciecierzyca

    400 g
  • pomidory krojone z puszki

    400 g
  • papryka czerwona

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • ziemniaki

    3 szt
  • marchewka

    3 szt
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    3 łyżeczki
  • czosnek

    3 ząbki
  • sól i pieprz

  • olej

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Hiszpańska zupa z ciecierzycy foto
Ciecierzycę moczymy przez noc. Następnego dnia gotujemy 40 minut. Cebulę kroimy w piórka, marchewkę, paprykę i ziemniaki w kostkę.
Krok 2 - Hiszpańska zupa z ciecierzycy foto
Na patelni podsmażamy cebulę, czosnek, marchewkę i paprykę. Następnie przekładamy do garnka i zalewamy 3 litrami wody. Dokładamy ziemniaki i gotujemy ok. 15 minut.
Krok 3 - Hiszpańska zupa z ciecierzycy foto
Po tym czasie wyławiamy połowę warzyw i odkładamy do miski. Do garnka dokładamy połowę wcześniej ugotowanej ciecierzycy, pomidory z puszki i całość blendujemy na gładki krem. Jeśli zupa jest za rzadka oddajemy trochę warzyw lub dokładamy ciecierzycy. Po zblendowaniu dodajemy resztę warzyw oraz ciecierzycy. Doprawiamy do smaku.

Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia56 19.02.2016 09:22
lubię taką zupkę
IKrakowianka 18.02.2016 19:51
super jest taka zupa!
Róża1 18.02.2016 16:41
moje smaki !! świetna zupa :-)
Czarnula666 18.02.2016 14:38
Mmmm. Zabieram i będę gotować :) Pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat