Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Hiszpańska zapiekanka z kurczaka

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka z kurczaka 4 sztuki
ryż 200 gram
oliwa 3 łyżki
cebula 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
papryka czerwona 1 sztuka
bulion drobiowy 1,5 szlanki
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
Szafran nitki Prymat (kilka nitek)
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
groszek zielony 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Hiszpańska zapiekanka z kurczaka

Udka myjemy, suszymy, solimy, pieprzymy i nacieramy zmiażdżonym czosnkiem. Obsmażamy na rozgrzanej oliwie z obu stron i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na pozostałym na patelni tłuszczu podsmażamy posiekaną drobno cebulę i pokrojoną w cienkie paski paprykę. I dodajemy to do udek wraz z liściem laurowym. Rosół mieszamy z koncentratem pomidorowym i namoczonym w łyżce wody szafranem i wlewamy do kurczaka. Całość przykrywamy ryżem (surowym). Nie mieszamy, tylko przykrywamy. Przykrywamy naczynie żaroodporne i pieczemy w piekarniku 30 minut w 180 stopniach. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, posypujemy groszkiem (jeśli konserwowym to odsączonym z zalewy) i zapiekamy jeszcze 5 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 23.08.2014 14:27
super zapiekanka
Lis 21.08.2014 21:42
Super ta zapiekanka:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak