Hiszpańska zapiekanka z boczkiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • boczek wędzony

    30 dag
  • jajka

    6 szt
  • cebula

    1 szt
  • cukinia

    1 szt
  • kukurydza

    4 łyżki
  • mleko

    1/2 szkl
  • oliwa

    2 łyżki
  • masło

    1 łyżka
  • sól do smaku

  • pieprz

    do smaku
  • rzeżucha

    2 łyżki
  • natka pietruszki suszona

    2 łyżki
  • ser żółty

    10 (tarty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Boczek pokrój w kostkę, usmaż na złoto. Cukinię i cebulę pokrój w plasterki, dodaj do boczku, posyp kukurydzą, natką i przyprawami. Wymieszaj i smaż jeszcze ok 3 min.
2. Okrągłą formę do ciasta o średnicy 20 cm wysmaruj masłem. Włóż do niej warzywa z boczkiem. Jajka ubij z mlekiem, dodaj ser żółty, wymieszaj i polej warzywa. Piecz w temp 200 stopni przez 20 min. Posyp rzeżuchą i podawaj.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
m1monika 18.03.2013 09:38
ciekawa ta zapiekanka :-)
Habibi 24.07.2012 07:05
Może być smaczna :)
kasienka23 18.10.2011 08:50
pycha
kasienka23 18.10.2011 08:50
pycha
Krystyna32 26.07.2011 08:21
smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat