Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

HISZPAŃSKA TORTILLA ZIEMNIACZANA Z PAPRYKĄ I KIEŁBASĄ

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 800 gram
jajko 8 szt
papryka czerwona 100 gram
kiełbasa krakowska 100 gram
papryczka chili 1/2 szt
cebula biała 50 gram
czosnek 1 ząbek
oliwa 4 łyżki
natka pietruszki 1 łyżka
pieprz 1/2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Porada

Tortilla dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno.

Przepis i sposób przygotowania na: HISZPAŃSKA TORTILLA ZIEMNIACZANA Z PAPRYKĄ I KIEŁBASĄ

Kroki postępowania

2
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie około pół centymetrowe plasterki.
Krok 1 - HISZPAŃSKA TORTILLA ZIEMNIACZANA Z PAPRYKĄ I KIEŁBASĄ foto
4
Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy i cały czas mieszając obsmażamy plasterki ziemniaków do momentu aż staną się szkliste.
Krok 2 - HISZPAŃSKA TORTILLA ZIEMNIACZANA Z PAPRYKĄ I KIEŁBASĄ foto
5
Teraz do ziemniaków dodajemy pokrojoną w kostkę suchą kiełbasę krakowską,czerwoną paprykę,cebulę oraz pozbawioną pestek drobno posiekaną papryczkę chili i czosnek.Całość dalej smażymy mieszając do momentu aż ziemniaki będą prawie miękkie.
Krok 3 - HISZPAŃSKA TORTILLA ZIEMNIACZANA Z PAPRYKĄ I KIEŁBASĄ foto
6
Podsmażone ziemniaki wraz z dodatkami odstawiamy do przestygnięcia.W tym czasie do miski wybijamy jajka dokładnie roztrzepujemy i dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz pieprz i sól do smaku jeszcze raz mieszamy.
Krok 4 - HISZPAŃSKA TORTILLA ZIEMNIACZANA Z PAPRYKĄ I KIEŁBASĄ foto
7
Do miski z jajkami przekładamy przestudzone ziemniaki i delikatnie mieszając łączymy składniki.
Krok 5 - HISZPAŃSKA TORTILLA ZIEMNIACZANA Z PAPRYKĄ I KIEŁBASĄ foto
8
Na patelni rozgrzewamy pozostałe dwie łyżki oliwy i wlewamy masę ziemniaczano-jajeczną.Smażymy na wolnym ogniu do czasu aż dół się zrumieni jednocześnie pilnując aby tortilla nie przywarła do patelni.
Krok 6 - HISZPAŃSKA TORTILLA ZIEMNIACZANA Z PAPRYKĄ I KIEŁBASĄ foto
9
Zapieczoną od dołu tortillę zsuwamy delikatnie na duży talerz przykrywamy patelnią na której się smażyła i zapiekamy na rumiano z drugiej strony.Gotową tortillę zdejmujemy z patelni ponownie zsuwając ją na talerz.
Krok 7 - HISZPAŃSKA TORTILLA ZIEMNIACZANA Z PAPRYKĄ I KIEŁBASĄ foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 02.07.2015 20:24
wygląda pysznie
Ela15 02.04.2015 10:59
wyglądem zachęca do spróbowania
bertpvd 31.03.2015 09:40
super danie !
Futka 31.03.2015 08:11
Wspaniała, kolorowa i bardzo smakowita tortilla :)
Konczi 31.03.2015 07:21
super! porywam porcyjkę :)
zabcia117 31.03.2015 05:54
Pychotka :)
dollce 30.03.2015 23:54
smakowita ;)
Beatris 30.03.2015 23:11
Wygląda bardzo smakowicie:)
marcia7 30.03.2015 23:01
przepyszna sprawa
marzut 30.03.2015 22:35
super przepis
IlonaAlbertos 30.03.2015 21:36
Wygląda naprawdę wspaniale.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak