Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Hiszpańska tortilla ziemniaczana

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 6 sztuk
cukinia 1/2 dużej sztuki
cebula 2 sztuki
ząbki czosnku 2 sztuki
masło 2 łyżki
jajko 6 sztuk
jogurt naturalny 4 łyżki
ser żółty starty
szpinak garść

Przepis i sposób przygotowania na: Hiszpańska tortilla ziemniaczana

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieramy i kroimy w bardzo cienkie plastry.Cukinię jeśli mała to kroimy również w plastry a jeśli duża to przekrawamy na pół i kroimy w cienkie półplasterki.Cebulę kroimy cieniutko w piórka.
Krok 1 - Hiszpańska tortilla ziemniaczana foto
2
Ziemniaki smażymy na łyżce masła aż trochę zmiękną.
Krok 2 - Hiszpańska tortilla ziemniaczana foto
3
Dodajemy cebulę i smażymy jeszcze chwilę.Następnie dorzucamy cukinię i dusimy warzywa aż zmiękną. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 3 - Hiszpańska tortilla ziemniaczana foto
4
Na oddzielnej patelni szklimy posiekany czosnek na łyżce masła.Dodajemy szpinak i smażymy kilka minut.
Krok 4 - Hiszpańska tortilla ziemniaczana foto
5
W misce rozbijamy jajka widelcem.Dodajemy jogurt i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Wrzucamy usmażone ziemniaki i szpinak.Całość delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy nie wielką ilość tłuszczu i wlewamy masę.Smażymy az się zarumieni.Obracamy patelnią na boki od czasu do czasu,żeby masa jajeczna z góry spływała na patelnię.
Krok 5 - Hiszpańska tortilla ziemniaczana foto
6
Talerzem przykrywamy tortillę i obracamy patelnią.Zsuwamy tortillę z powrotem na patelnię.Posypujemy starym serem i smażymy pod przykryciem aż ser się roztopi.
Krok 6 - Hiszpańska tortilla ziemniaczana foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 15.09.2016 10:36
ciekawy przepis :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak