Hiszpańska tortilla ziemniaczana

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    6 sztuk
  • cukinia

    1/2 dużej sztuki
  • cebula

    2 sztuki
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • masło

    2 łyżki
  • jajka

    6 sztuk
  • jogurt naturalny

    4 łyżki
  • ser żółty starty

  • szpinak

    garść
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Hiszpańska tortilla ziemniaczana foto
Ziemniaki obieramy i kroimy w bardzo cienkie plastry.Cukinię jeśli mała to kroimy również w plastry a jeśli duża to przekrawamy na pół i kroimy w cienkie półplasterki.Cebulę kroimy cieniutko w piórka.
Krok 2 - Hiszpańska tortilla ziemniaczana foto
Ziemniaki smażymy na łyżce masła aż trochę zmiękną.
Krok 3 - Hiszpańska tortilla ziemniaczana foto
Dodajemy cebulę i smażymy jeszcze chwilę.Następnie dorzucamy cukinię i dusimy warzywa aż zmiękną. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 4 - Hiszpańska tortilla ziemniaczana foto
Na oddzielnej patelni szklimy posiekany czosnek na łyżce masła.Dodajemy szpinak i smażymy kilka minut.
Krok 5 - Hiszpańska tortilla ziemniaczana foto
W misce rozbijamy jajka widelcem.Dodajemy jogurt i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Wrzucamy usmażone ziemniaki i szpinak.Całość delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy nie wielką ilość tłuszczu i wlewamy masę.Smażymy az się zarumieni.Obracamy patelnią na boki od czasu do czasu,żeby masa jajeczna z góry spływała na patelnię.
Krok 6 - Hiszpańska tortilla ziemniaczana foto
Talerzem przykrywamy tortillę i obracamy patelnią.Zsuwamy tortillę z powrotem na patelnię.Posypujemy starym serem i smażymy pod przykryciem aż ser się roztopi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Patrycja33 15.09.2016 10:36
ciekawy przepis :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat