Hiszpańska paella z chorizo i kurczakiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bulion drobiowy

    1 l
  • Szafran nitki Prymat

    0,2 g
  • ryż arborio

    200 g
  • chorizo

    150 g
  • filet z kurczaka

    500 g
  • papryka czerwona

    1 szt
  • passata pomidorowa

    4 łyżki
  • pomidory

    2 szt
  • Papryka słodka mielona Prymat

    2 łyżeczki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    2 łyżeczki
  • Kurkuma mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • kukurydza w puszce

    100 g
  • białe wino wytrawne

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Hiszpańska paella z chorizo i kurczakiem foto
Do przygotowanego rosołu drobiowego dodajemy nitki szafranu i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut.
Krok 2 - Hiszpańska paella z chorizo i kurczakiem foto
Kiełbasę chorizo kroimy w kosteczkę.
Krok 3 - Hiszpańska paella z chorizo i kurczakiem foto
Umytego i wysuszonego kurczaka kroimy w kosteczkę.
Krok 4 - Hiszpańska paella z chorizo i kurczakiem foto
Na odrobinie oliwy z oliwek smażymy chorizo przez 4 minuty. Kiedy kiełbasa wypuści tłuszcz dodajemy kurczaka i smażymy przez 8-10 minut.
Krok 5 - Hiszpańska paella z chorizo i kurczakiem foto
Paprykę jak i obrane ze skóry pomidory pozbawiamy gniazd nasiennych kroimy w kosteczkę i dodajemy na patelnię. Dusimy przez 4 minuty.
Krok 6 - Hiszpańska paella z chorizo i kurczakiem foto
Dodajemy kukurydzę i passatę pomidorową. Doprawiamy papryką słodką, ostrą i kurkumą. Całość mieszamy i dusimy przez 6 minut.
Krok 7 - Hiszpańska paella z chorizo i kurczakiem foto
Dodajemy ryż arborio i zalewamy wytrawnym winem. Jak wino odparuje dolewamy stopniowo bulion i mieszamy. Ryż powinien być al dente po około 14-17 minutach. Po tym czasie przestajemy dolewać bulion.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jadwiga/Jaga85 21.12.2015 22:22
Pysznie wygląda!
joannaa24 21.12.2015 22:20
Świetna potrawa
anka1988 21.12.2015 19:54
jak ja lubię takie dania!
Konczi 21.12.2015 19:04
apetyczne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat