Herbatnikowiec z jabłkami

Herbatnikowiec z jabłkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Deser do kawy gotowy w parę minut.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • herbatniki

    4 opakowania
  • serek mascarpone

    200 gramów
  • śmietanka słodka

    100 mililitrów
  • jabłka kwaśne

    2 sztuki
  • cukier

    2 łyżki
  • cynamon

    1 szczypta
  • sok z cytryny

    3 łyżki
  • płatki migdałów

    5 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do rondla i zasypujemy cukrem i odrobiną cynamonu. Podgrzewamy, aż jabłka zmiękną, studzimy.
Serek mascarpone miksujemy ze śmietaną i cukrem aż podwoi swoją objętość. Masę łączymy z ostudzonymi jabłkami (bez soku). Masę z jabłkami nakładamy na herbatnik przykrywamy kolejnym i ponownie nakładamy masę i herbatnik. Wierzch posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

Wiktoria29
Jeśli deser odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny herbatniki nabiorą wilgoci z masy i zmiękną, Deser będzie łatwiej porcjować lub jeść łyżeczką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat