Herbatnikowe trójkąty z masą budyniową i galaretką

Herbatnikowe trójkąty z masą budyniową i galaretką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • herbatniki

    24 szt.
  • budyń waniliowy

    2 szt.
  • galaretka wiśniowa

    1 szt.
  • galaretka cytrynowa

    1 szt.
  • mleko

    800 ml
  • masło

    12 dag
  • cukier

    8 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Galaretki przyrządzić według przepisu na opakowaniu, używając 3/4 sugerowanej ilości wody. Pozostawić, aby stężały. Pokroić w kostkę.

600 ml mleka zagotować z cukrem. Dodać pozostałe mleko wymieszane z proszkiem budyniowym. Zagotować, zestawić z ognia i ostudzić.

Masło ucierać na małych obrotach miksera. Cały czas ucierając dodawać po łyżce wystudzonego budyniu. Gdy masa będzie gładka - delikatnie wymieszać z kostkami galaretek.

Ułożyć 8 herbatników. Na każdy nałożyć po porcji przygotowanej masy. Na masie ułożyć po herbatniku, ponownie po porcji masy i na samym wierzchu herbatniki. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem każde ciastko przekroić na połowę, aby powstały trójkąty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewa104 10.02.2012 09:14
Przepysznie wyglądają.Muszę wypróbować ten przepis.
Gosia40 09.11.2011 22:57
Łatwe i pyszne:)
iziona 26.10.2011 08:34
Wygląda bardzo apetycznie .
kasiunia1988 25.10.2011 21:49
wygląda apetycznie chyba spróbuję zrobić

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat