Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Herbata zielona z prażonym ryżem i miodem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

herbata zielona 4 saszetki
miód 3-4 łyżeczki
kasza 3 ryżowa

Przepis i sposób przygotowania na: Herbata zielona z prażonym ryżem i miodem

Kaszę ryżową (grubo zmielony ryż) wsypać na suchą patelnię i prażyć, stale mieszając, aż będzie lekko rumiana. Wystudzić.
Uprażoną kaszę zalać 3 szklankami wrzątku i gotować kilka minut.
Wywar odcedzić i pozostawić na parę minut, aby lekko ostygł.
Przestudzonym wywarem zalać w dzbanku zieloną herbatę i nakryć na 3-5 minut.
Po kilku minutach napełnić płynem ogrzane filiżanki.
Posłodzić miodem i wymieszać dokładnie.
Tak przygotowana herbata ma wyjątkowy aromat i smak - nawet bez słodzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Camill 24.01.2014 01:02
cos nowego
eagle 11.05.2012 22:10
Intrygujące...
Habibi 18.03.2012 22:41
*** Serdecznie zapraszam do zapoznania się z moimi pomysłami oraz przepisami na bardzo zróżnicowane potrawy :) *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak