Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Herbaciany deser z tapioki z cytrynowym musem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki

tapioka 1 szkl (drobna)
herbata czarna 500 ml
ksylitol 100 g
sok z cytryny 1/2 cytryny

Mus cytrynowy

Żelatyna wieprzowa Prymat 1,5 łyżeczki
woda ciepła 50 ml
sok z cytryny 1/2 cytryny
ksylitol 50 g
białko 1 jajka

Przepis i sposób przygotowania na: Herbaciany deser z tapioki z cytrynowym musem

Tapiokę zalewamy herbatą i odstawiamy na godzinę. Następnie gotujemy do momentu ,kiedy kulki zaczną być szkliste. Dodajemy sok z ½ cytryny ,100 g cukru brzozowego ,dokładnie mieszamy i porcjujemy do pucharków. Wstawiamy do lodówki.
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku ,dokładnie rozpuszczamy i mieszamy z sokiem z ½ cytryny. Białko jajka ubijamy na sztywną pianę ,po trochu dodając 50 g cukru z brzozy. Ubite białka dodajemy do rozpuszczonej żelatyny ,dokładnie mieszamy i wylewamy na uprzednio przygotowaną i rozlaną w pucharkach tapiokę. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Asik32 31.01.2015 15:01
Super zestawienie składników i tez pewnie super smak:-)
molanka 26.01.2015 18:01
idealny na karnawał
RenataZ-et 26.01.2015 17:57
rewelacyjny deser
marzut 26.01.2015 16:26
super przepis :)
marcia7 26.01.2015 16:10
ciekawie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak