Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Herbaciane muffiny pomarańczowo-imbirowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Suche

mąka pszenna 2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 100 gram
sól szczypta
Imbir mielony Prymat 1/2 łyżeczki

Mokre

jajko 1 sztuka
herbata 1/2 szklanki (Orange&Ginger)
sok pomarańczowy 1/2 szklanki
Syrop: 4 łyżki (pomarańczowo-imbirowy)
olej 1/2 szklanki

Lukier

cukier puder
Syrop: pomarańczowo-imbirowy

Porada

Ilość składników do lukru pozostawiam do wyboru.

Przepis i sposób przygotowania na: Herbaciane muffiny pomarańczowo-imbirowe

W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre. Następnie mieszamy razem niezbyt dokładnie, tylko do połączenia składników. Formę do muffin wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto. Pieczemy ok. 35-40 minut w temperaturze 180 stopni C.
Składniki lukru mieszamy razem do uzyskania pożądanej konsystencji. Smarujemy nim wystudzone muffiny i dowolnie dekorujemy (u mnie złote perełki i śnieżynki).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

turkus3 19.11.2014 18:51
piękne muffinki - pachnie świętami :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak