Przepis i sposób przygotowania na: Herbaciane ciasto ze śliwkami i bezą cappuccino
Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy o średnicy 26 cm. Ciasto posypujemy brązowym cukrem. Układamy połówki śliwek skórką do dołu. Owoce w trakcie pieczenia zapadną się na spód ciasta.
2 białka ubijamy z 1/4 szklanki cukru/ksylitolu . Pod koniec dodajemy cappuccino- masa nie musi być ubita na sztywno, tak jak na bezę, wręcz przeciwnie powinna być lekko płynna. Masę wylewamy na śliwki. Ciasto pieczemy ok. 90 minut (do tzw. suchego patyczka, każdy piekarnik inaczej piecze), temp. 180-190 stopni, termoobieg.- po ok. 50 minutach przykrywamy wierzch ciasta papierem do pieczenia, żeby ciasto się nie przypaliło. Ciasto możemy podawać nawet lekko ciepłe. Smacznego!