Herbaciane ciasto ze śliwkami i bezą cappuccino

Ewa

Ewa

Herbaciane ciasto ze śliwkami i bezą cappuccino

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    4
  • cukier

    1 i 1/4 szklanki
  • ekstrakt waniliowy

    1 łyżka
  • herbata

    1 szklanka mocnego naparu
  • olej

    1/2 szklanka
  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • mąka ryżowa

    1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    3 łyżeczki
  • cappuccino waniliowe

    1 łyżka
  • śliwki

  • cukier brązowy

    1 garść
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

2 jajka i 2 żółtka ucieramy ze szklaną cukru/ksylitolu. Dodajemy naprzemiennie składniki suche (wymieszane mąki, proszek do pieczenia i szczyptę soli), napar z herbaty i olej. Perfumujemy ekstraktem waniliowym.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy o średnicy 26 cm. Ciasto posypujemy brązowym cukrem. Układamy połówki śliwek skórką do dołu. Owoce w trakcie pieczenia zapadną się na spód ciasta.
2 białka ubijamy z 1/4 szklanki cukru/ksylitolu . Pod koniec dodajemy cappuccino- masa nie musi być ubita na sztywno, tak jak na bezę, wręcz przeciwnie powinna być lekko płynna. Masę wylewamy na śliwki. Ciasto pieczemy ok. 90 minut (do tzw. suchego patyczka, każdy piekarnik inaczej piecze), temp. 180-190 stopni, termoobieg.- po ok. 50 minutach przykrywamy wierzch ciasta papierem do pieczenia, żeby ciasto się nie przypaliło. Ciasto możemy podawać nawet lekko ciepłe. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat