Herbaciane ciasto bakaliowe

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Bakaliowe ciasto na herbacie jest proste w przygotowaniu, a przy tym bardzo aromatyczne i smaczne. Dodatek bakalii i cynamonu przywołuje świąteczny nastrój. Ciasto świetnie smakuje z filiżanką kawy.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Herbaciane ciasto bakaliowe

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • bakalie

    1 szklanka
  • herbata czarna

    1 szklanka
  • jajko

    1 sztuka
  • cukier

    10 łyżek
  • Cynamon mielony Prymat

    0.5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bakalie zalać gorącą, mocną, czarną herbatą i zostawić na noc. Jajo utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz cynamon, wlać herbatę z bakaliami i dokładnie wymieszać. Przełożyć do małej keksówki i piec w temperaturze 180 st. C przez 50 minut.

Jako bakalii można użyć mieszanki keksowej lub stworzyć własną kompozycję suszonych owoców, kandyzowanych skórek cytrusów i orzechów.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat