Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Herbaciane ciasto bakaliowe
-
mąka pszenna
1 szklanka -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
bakalie
1 szklanka -
herbata czarna
1 szklanka -
jajko
1 sztuka -
cukier
10 łyżek -
Cynamon mielony Prymat
0.5 łyżeczki
Sposób przygotowania
Bakalie zalać gorącą, mocną, czarną herbatą i zostawić na noc. Jajo utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz cynamon, wlać herbatę z bakaliami i dokładnie wymieszać. Przełożyć do małej keksówki i piec w temperaturze 180 st. C przez 50 minut.
Jako bakalii można użyć mieszanki keksowej lub stworzyć własną kompozycję suszonych owoców, kandyzowanych skórek cytrusów i orzechów.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się