Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

"Helikopterki" ze śliwką kalifornijską z ciasta francuskiego.

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 rulon
jajko 1 całe
śliwki suszone 1 paczka
cukier puder do oprószenia

Przepis i sposób przygotowania na: "Helikopterki" ze śliwką kalifornijską z ciasta francuskiego.

Rozwinąć rulon ciasta francuskiego i pokroić radełkiem na kwadraty.

Ponacinać każdy kwadrat z czterech stron, ale nie do końca.

Posmarować każdy nacięty kwadrat roztrzepanym jajkiem.

Na każdy kwadrat położyć suszoną śliwkę.

Składać każdy kwadrat w "helikopterek" i lekko skleić na wierzchu; ponownie posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem.

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i piec przez około 15 minut.
Upiec na złoty kolor.

Ostudzone oprószyć cukrem pudrem. Smacznego !

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 13.12.2015 10:08
Po proszę do kawki :)
IwonaKa 08.12.2015 23:51
ciekawy przepis,na pewno smaczne
jagoda5913 06.12.2015 20:43
pięknie wyglądają
Motorek 06.12.2015 12:39
fajne ciasteczka
Futka 06.12.2015 10:46
Pyszne ciasteczka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak