Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

hekele wg. mojej babci

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

płaty śledziowe solone 3 szt.
jajko ugotowane na twardo 2 szt.
ogórki kiszone 2 szt.
musztarda 2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat

Porada

Stary przepis z Górnego Śląska, przeważnie nasze babcie robiły hekele w przeddzień wigilii Bożego Narodzenia ale obecnie robimy to jako urozmaicenie niektórych kolacji : )

Przepis i sposób przygotowania na: hekele wg. mojej babci

Płaty śledziowe kroimy w drobną kosteczkę, podobnie jak jajka i ogórki kiszone. Dodajemy musztardę, pieprz do smaku i gotowe. Polecam odstawić do lodówki na jakiś czas by "dojrzało smakiem". Podajemy z pieczywem. Spotkałem się z wersją mieloną w maszynce ale ja obstaję przy tym starym przepisie, jak kto woli...

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Laila2786 06.02.2017 14:36
pyszna szybka sałateczka
Róża1 29.01.2017 14:38
takie robiła moja Tante :-)
marzut 21.01.2017 14:14
Nojlepsze do koncka sznity

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak