Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Hawana- ciasto kokosowo- ananasowe

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 3 szt
cukier 1/2 szkl
olej 4 łyżki
mąka 1 szkl
ocet 1/2 łyżki
proszek do pieczenia 1/2 łyżki

Beza kokosowa

białko 4 szt
cukier 2/3 szkl
wiórki kokosowe 20 dag

Masa

mleko 1/2 litra
żółtko jajek 2 szt
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier waniliowy 1 op
cukier 2,5 łyżki
masło 1 kostka
ananas w puszce 1 puszka

Poncz

rum 100 ml
sok z cytryny z 1/2 szt

Dodatkowo

mleko 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Hawana- ciasto kokosowo- ananasowe

Kroki postępowania

1
Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę (wymiary 24 cm x 24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 1 - Hawana- ciasto kokosowo- ananasowe foto
2
Beza kokosowa: Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję cukier. Wsypuję wiórki kokosowe i delikatnie mieszam łyżką. Masę przekładam na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni. Z przestudzonego ciasta zdejmuję folię.
Krok 2 - Hawana- ciasto kokosowo- ananasowe foto
3
Masa: Z mleka odlewam 1/2 szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam mąki i żółtka. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń, ucieram.
Krok 3 - Hawana- ciasto kokosowo- ananasowe foto
4
Ananasa odsączam z zalewy i kroję w kostkę. Owoce dodaję do masy i mieszam.
Krok 4 - Hawana- ciasto kokosowo- ananasowe foto
5
Poncz: Rum mieszam z sokiem z cytryny. Ponczem nasączam biszkopt. Na biszkopt wykładam masę z ananasem, wyrównuję. Na masie układam bezę kokosową. Czekoladę rozpuszczam z mlekiem nad kąpielą wodną. Na wierzchu ciasta robię z polewy esy floresy. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki.
Krok 5 - Hawana- ciasto kokosowo- ananasowe foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

R'n'G Kitchen 13.05.2015 09:27
Bardzo smaczne połączenie ,pycha!
paulette17 13.05.2015 09:02
na pewno smaczne ciasto :)
Alex_M 13.05.2015 08:05
bardzo lubię :)
Krystyna32 13.05.2015 07:01
wygląda pysznie
misia53 12.05.2015 23:21
takie ciasteczko mi odpowiada bardzo
Iwusia 12.05.2015 23:13
smacznie się zapowiada
Kuchenka 12.05.2015 22:56
bardzo ciekawa propozycja
Megg 12.05.2015 22:06
super smaczne ciasto
luna76 12.05.2015 22:04
Kusząco apetyczne!!! :)
Kuchareczekjeden 12.05.2015 21:33
Super ciasto
Mama niejadka 12.05.2015 21:32
Apetycznie wygląda
Hrabina w kuchni 12.05.2015 20:48
Smakowicie wygląda.
pajbek 12.05.2015 20:43
Pyszny kawałek :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak