Hawajskie szaszłyki ze złocistym sosem serowym

Hawajskie szaszłyki ze złocistym sosem serowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z kurczaka

    2 szt
  • olej

  • marynata słodko-kwaśna Prymat

    3 łyżeczki
  • curry

    1 łyżeczka
  • ananas świeży

    1 szt
  • sos

  • śmietana 12%

    0,5 szklanki
  • curry

    2 szczypty
  • ser pleśniowy złocisty

    50 g
  • sok ananasowy

    1/4 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Hawajskie szaszłyki ze złocistym sosem serowym foto
Filety pokroić w 3-4 cm kostkę. Przygotować marynatę słodko-kwaśną Prymat (lub użyć: 1 łyżki cukru,papryka słodka, chilli, kurkuma, czosnek, imbir, sól) z dodatkiem curry i oleju. Zamarynować mięso i włożyć do lodówki na 30 min.
Krok 2 - Hawajskie szaszłyki ze złocistym sosem serowym foto
Dojrzałego ananasa obrać ze skórki, wydrążyć środek, pokroić w kostkę 3-4 cm. Powstały przy krojeniu sok zebrać w miskę - zostanie wykorzystany do sosu.
Krok 3 - Hawajskie szaszłyki ze złocistym sosem serowym foto
Kawałki ananasa i mięsa nakłuwać na przemian na patyczki do szaszłyków. Grillować aż będą rumiane. Jeśli używasz grilla elektrycznego, sok który wydobywa się z grillowanego ananasa można zebrać i wykorzystać do sosu.
Krok 4 - Hawajskie szaszłyki ze złocistym sosem serowym foto
Do rondla wlać śmietanę, sok z ananasa (można wlać także ten zebrany podczas grillowania. Dodać curry i pokruszony ser pleśniowy złocisty. Podgrzewać, aż do roztopienia sera i uzyskania gładkiego sosu.
Krok 5 - Hawajskie szaszłyki ze złocistym sosem serowym foto
Szaszłyki podawać najlepiej z ryżem i polane złocistym sosem serowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Izabela28

14.05.2015 09:14
aż ślinka leci na coś takiego:)

berys18

11.10.2014 16:28
bardzo fajne szaszłyki

caralajna

18.02.2014 15:35
cudowne smaku na jednym patyczku! :)

Katarzyna/kate1980

17.10.2013 22:30
apetycznie wyglądają

Róża1

04.09.2013 17:27
ale pyszności:-) , wspomnienie egzotycznego urlopu:-)

w mojej kuchni

25.06.2013 16:13
wspaniałości egzotyczne

Monia

25.06.2013 15:25
Smaczna propozycja, dziś chyba dzień na szaszłyki ;)

Kuchenka

25.06.2013 15:23
ciekawe połączenie smaku

kriko

25.06.2013 15:22
super pychota

Beatris

25.06.2013 15:21
Wyśmienite. Z chęcią bym zjadła.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat