Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Hätäleipä czyli Fiński chleb awaryjny

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże suche 1 opakowanie
woda ciepła 1 szkl
melasa 2 łyżki
oliwa 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
mąka żytnia 0,5 szkl
mąka pszenna 1,5 szkl

Porada

Przepis (z moimi niewielkimi zmianami) pochodzi z książki Beatrice Ojakangas. Słowo Hätä po fińsku oznacza 'awarię', natomiast leipä - 'chleb'.

Przepis i sposób przygotowania na: Hätäleipä czyli Fiński chleb awaryjny

Drożdże rozczyniamy z wodą. Dodajemy melasę (można zastąpić miodem) i odstawiamy na ok. 5 minut. Dodajemy oliwę z oliwek, sól i mąkę żytnią, mieszamy. Dodajemy mąkę pszenną, mieszamy 50 razy. Z ciasta formujemy okrągły bochenek (ja przełożyłam ciasto do małej keksówki wysmarowanej oliwa z oliwek i wysypanej otrębami orkiszowymi). Formę z chlebem odstawiamy do wyrastania na 30-60 minut.

Piekarnik spryskujemy w środku wodą. Wstawiamy wyrośnięty bochenek do piekarnika nagrzanego do 230 C i pieczemy 10 minutach. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 210 st C i pieczemy ok. 20-30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmariusz 27.11.2015 13:41
nie tylko awaryjny
norweska20 27.11.2015 10:45
smakowity przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak